POLÈMICA EN L'HOMENATGE A LES VÍCTIMES DEL 17-A

Els activistes retiren la pancarta contra el Rei a la plaça de Catalunya

Els Mossos van intentar sense èxit despenjar-la de matinada i asseguren que era competència de Colau

La seguretat de l'Estat identifica l'ANC i Òmnium com a autors de la iniciativa

pancarta-plaza-catalunya / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una gran pancarta de rebuig al Rei va aparèixer a l’edifici de plaça de Catalunya, 9, dijous a la nit, hores abans que Felip VI acudís a l’acte oficial d’homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes del 17-A. A la pancarta es pot llegir en anglès "El Rei espanyol no és benvingut als Països Catalans", amb la inscripció apareix una imatge del Monarca cap per avall. Els Mossos van acudir de matinada a retirar-la, però finalment van desistir i posteriorment van assegurar en un comunicat que la competència per treure-la és de l’Ajuntament de Barcelona, ja que no suposa cap risc per a béns ni persones. Aquest divendres a la tarda, finalitzats els actes d’homenatge a les víctimes, uns activistes han retirat la pancarta.

La seguretat de l’Estat atribueix la iniciativa a les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Passades les 19.00 hores de dijous, una de les càmeres instal·lades a la zona ha gravat com una furgoneta s’aturava davant del número 9 de la plaça, als baixos de la qual tenen la seva seu els magatzems de moda Desigual, i tot seguit tres persones introduïen a l’edifici un voluminós paquet que s’ha jutjat sospitós. Entre aquestes persones figuraria, segons la seguretat de l’Estat, un representant de les entitats sobiranistes.

alf agua / periodico

Segons el parer dels experts de la seguretat de l’Estat, la iniciativa ha partit de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural, que haurien renunciat a imprimir les seves sigles en el cartell per evitar l’acusació de polititzar l’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. En les seves recents manifestacions públiques, tant Òmnium com l’ANC han demanat que no s’aprofiti l’aniversari d’aquella matança gihadista amb finalitats polítiques.

Voluntat de projecció internacional 

L’emplaçament elegit, perfectament visible per a les càmeres de les cadenes de televisió nacionals i internacionals que cobriran la cerimònia, i l’idioma elegit, l’anglès, indicaria la voluntat del sobiranisme de projectar internacionalment el desinterès que una part de Catalunya sent respecte al monarca. En especial, arran del seu discurs televisat del 3 d’octubre de l’any passat, quan va arremetre contra les autoritats catalanes que havien promogut la votació de l’1-O  però no va esmentar els ferits per les càrregues policials.

Els Mossos han intentat despenjar la pancarta contra el Rei cap a les 5.00 de la matinada però a les 6.00 hores només havien fet caure els dos extrems. La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va presenciar l’operatiu, igual que representants de l’ANC, que van intentar assessorar els activistes, recordant que al ser una vivenda privada i tenir el permís del propietari no es pot despenjar. Elisenda Paluzie, presidenta de l’associació sobiranista, ha sentenciat que la pancarta estava emparada per la llibertat d’expressió. Aquest era un dels arguments que van utlitzar a Twitter molts independentistes que no entenien l’actuació dels Mossos i exigien responsabilitats a Quim Torra i al conseller d’Interior, Miquel Buch. Finalment, cap a les 7.30, els activistes han tornat a recol·locar la pancarta després que els Mossos desistissin de treure-la.

► Segueix en directe l’homenatge a les víctimes del 17-A

Segueix en directe l’homenatge a les víctimes del 17-A

Torra, que va coincidir que la pancarta és "llibertat d’expressió", va explicar a Catalunya que els Mossos només van anar a veure les seves condicions per motius de seguretat, tot i que ha afirmat que aquest divendres "no és el dia" per parlar del Rei. En un comunicat, els Mossos van afirmar que la retirada d’aquesta pancarta només estaria justificada per la seva part per "via d’urgència" si suposés un perill per als béns i les persones. En aquest cas, després de constatar que l’ancoratge de la pancarta no és "deficient" ni suposa cap risc de "caiguda imminent", la policia catalana va considerar que la competència per instar la seva retirada és municipal, a càrrec del consistori de Barcelona, liderat perAda Colau, amb l’obertura de l’expedient corresponent. L’alcaldessa ha assegurat que, per respecte a les víctimes, no parlaria aquest divendres de la pancarta del Rei. 

Dues pancartes més

Albert bertran

Notícies relacionades

No va ser l’única pancarta crítica amb el monarca. A la cantonada entre la Rambla i el carrer de l’Hospital, al costat d’on s’havia de fer el primer acte d’homenatge del dia, en van aparèixer també dues més. "Les seves guerres, les nostres morts", es pot llegir en anglès al costat d’una imatge de Felip VI amb el rei de l’Aràbia Saudita. Al costat del lloc on se celebra l’ofrena floral en memòria de les víctimes del 17-A també en va aparèixer una altra de crítica amb els actes d’homenatge i de recolzament als presos polítics. "Libertad preses i presos polítics. Sense ells aquest acte és una estafa". 

Diferents sindicats de la Policia Nacional van exigir la retirada immediata de les pancartes contra el monarca. El portaveu del Sindicat Unificat de Policies (SUP), Ramón Cossío, va considerar que "és obscè" que els independentistes "aprofitin" que el focus internacional se situa en Barcelona per l’homenatge a les víctimes per fer "campanya". Per la seva banda, el portaveu de la Unió Federal de Policia (UFP), Serafín Giraldo, va sentenciar que "no es pot fer política" en un homenatge a les víctimes perquè, segons ha dit, "qui treu aquesta pancarta es defineix a si mateix". Alfred Bosch, líder d’ERC a l’Ajuntament, ha sentenciat que el 17-A és un dia per recordar les víctimes i els familiars i que "totes les altres coses són accessòries".

JORDI COTRINA