Les víctimes, assignatura pendent del 17-A

Les queixes dels supervivents de l'atemptat pel seu abandonament dissipen la tempesta política per la presència del Rei

L'independentisme opta per desplaçar la reivindicació de Forn i Trapero davant de la presó de Lledoners

zentauroepp44674859 rambles bertran180816100157

zentauroepp44674859 rambles bertran180816100157 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal

La principal conclusió a extreure del que ha passat des de la tarda del 17 d’agost del 2017 fins avui, un any després, és que la lliçó dista molt de ser apresa. El mínim comú denominador del brutal atemptat que va sacsejar Barcelona de l’ensopiment agostenc fa 12 mesos amb el d’Hipercor, també a la capital catalana, i l’11-M, de Madrid, per anomenar els més sagnants, és que en tots els casos les víctimes han afirmat sentir-se soles. Avui es compleix el primer aniversari de l’acció terrorista que va acabar amb la vida de 16 persones i que va causar més d’un centenar de ferits.

“Ha sigut un any duríssim de pors, dolor, solitud i incomprensió” per a ferits, testimonis i familiars, ha lamentat en roda de premsa aquest dijous Ana Cortés, testimoni de la barbàrie de la Rambla. “Diverses víctimes senten abandonament” de les administracions, ha sentenciat.

Les queixes, elevades sense escarafalls, però sí amb fermesa, ha tingut la virtut de dissipar, almenys en la prèvia, la tempesta política que s’anunciava entre l’independentisme i el no-independentisme. Almenys fins a les 10.30 hores d’aquest divendres, quan doni inici l’acte d’homenatge a les víctimes a la plaça de Catalunya, l’huracà que amenaçava amb salves de xiulets, per part d’uns, i aplaudiments, per part dels altres, a Felip VI i al Govern sembla haver-se desactivat.

Recolzament després dels focus

I és que quan els que fins i tot pateixen els efectes de la barbàrie reclamen que, en aquests casos luctuosos, la retirada dels focus informatius ha d’anar seguida de l’inici d’una tasca d’ajuda i acompanyament, els intents d’uns i altres per capitalitzar el missatge polític cau de les mans com sorra de platja.

En els dies previs, doncs, ni s’entreveuen campanyes d’afirmació monàrquica en una zona on aquesta institució no disfruta de la millor salut, ni tampoc aquelarres contra el mateix rei, com el que es va viure a la manifestació del 26 d’agost de l’any i que, presumptament, es va convocar per repudiar l’horror terrorista. Uns i altres han demandat en les últimes hores, sense anar més lluny al front republicà, el conseller d’Interior, Miquel Buch, així com el president del PDECat, David Bonvehí, van demanar que aquest dijous que no es polititzés l’homenatge.

Aquest constarà d’una ofrena floral a la Rambla i amb un acte a la plaça de Catalunya, que vol donar el protagonisme a les víctimes de l’atac terrorista i en què coincidiran els Reyes; el president del Govern, Pedro Sánchez; el de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La commemoració tindrà com a lema ‘Barcelona, Ciutat de Pau’,, i ha sigut promoguda per l’Ajuntament amb col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern a Catalunya, que no realitzaran parlaments institucionals, ja que volen que el protagonisme recaigui en els familiars de les víctimes i els ferits. I s’evitin, així, ‘finestres’ de xiulets als oradors, segons el color polític de cada un.

Aquest respecte per les víctimes tampoc és gens extraordinari. De fet, al matí següent de la barbàrie es va celebrar a la mateixa plaça de Catalunya un minut de silenci que els amics de l’oximorón no dubtarien a titllar d’eixordador pel sepulcral. La manifestació, deu dies després, ja va ser una altra cosa.

‘Fer un Tortosa’

Una vegada es va confirmar la presència del Rei a l’acte institucional del 17-A, les entitats sobiranistes han donat cada vegada més protagonisme a una mobilització alternativa, la que tindrà lloc a la tarda davant de la presó de Lledoners per agrair a l’exconseller Joaquim Forn i al que va ser major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la gestió en la crisi pels atemptats. Un acte que ha anat prenent cada vegada més relleu atès que el mateix president Quim Torra visitarà Forn al centre penitenciari. “Es dona la situació anormal que les dues persones que van ser felicitades per la seva actuació ara estiguin acusades de sedició o a la presó”, apunten les entitats independentistes.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, no hi ha un boicot actiu a la figura del monarca ni a l’acte que tindrà lloc a la plaça de Catalunya, però sí alguna cosa així com una estratègia pròpia dels prestidigitadors: desviar l’atenció. O el que es va conèixer en l’independentisme com ‘fer un Tortosa’, és a dir, mostrar una total indiferència davant del passeig pels carrers de la capital tortosina de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, fa unes setmanes, després d’haver sigut esbroncada en altres localitats com Canet de Mar.

És a dir, presència institucional del president –no d’Òmnium– i de partits com el PDECat aquest divendres al costat de les autoritats sí, però relleu tant o més important per a Forn i Trapero malgrat que aquests, en els últims dies, han reclamat explícitament no ser el centre d’atenció i centrar l’homenatge en les víctimes i els seus familiars.