LA CRISI MIGRATÒRIA

Espanya acollirà a partir de dissabte immigrants residents a Alemanya

Els governs de Sánchez i Merkel firmen l'acord que permetrà a Berlín tornar sol·licitants d'asil en territori espanyol

zentauroepp43947877 pedro sanchez merkel180624161519

zentauroepp43947877 pedro sanchez merkel180624161519 / YVES HERMAN

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els governs de Pedro Sánchez i Angela Merkel han firmat l’acord per a la devolució a Espanya d’immigrants que siguin interceptats a la frontera germànicaEspanya, excepte menors no acompanyats, i que prèviament van demanar asil a Espanya. L’acord, que els dos dirigents van assolir el juny a Brussel·les, entrarà en vigor dissabte vinent, dia en què la cancellera alemanya visitarà el president espanyol alparc nacional de Doñana, on abordaran, entre altres, el tema de la gestió migratòria.

La portaveu del ministeri d’Interior alemany, Eleonore Petermann, va expressar la seva "satisfacció" amb el nivell de cooperació del Govern de Sánchez i el seu interès a frenar la migració secundària. "Celebrem la disposició a cooperar d’Espanya, que en definitiva ha actuat aquí de forma exemplar", va dir en una roda de premsa després d’anunciar que les negociacions per a l’acord bilateral han acabat amb èxit.

Petermann es va mostrar convençuda que l’acord, el primer d’aquestes característiques que Alemanya vol tancar també amb altres socis europeus, es va aconseguir amb rapidesa per la disposició d’Espanya a col·laborar, una cosa que el Govern de la cancellera Merkel "naturalment aplaudeix”.

Casos i terminis

Notícies relacionades

Sobre el contingut de l’acord, va assenyalar que es tracta d’"un text molt curt que es limita a especificar en quins casos i en quin termini pot dur-se a terme una devolució". Per exemple, els immigrants que vulguin ingressar en territori alemany des de la frontera amb Àustria, on des del juliol hi ha controls fronterers, aquells que figurin en un registre com a sol·licitants d’asil en un altre país comunitari, en aquest cas Espanya, podran ser tornats a aquest país en un termini de 48 hores.

Va recordar alhora la importància d’arribar a acords similars amb Grècia i Itàlia, on "la pressió en matèria de política migratòria és més gran" i va assenyalar que amb aquests dos països continuen les negociacions.