El sumari dels atemptats a Catalunya

Said Aalla, a un amic: "Els espanyols són mala gent"

Parents i veïns dels terroristes del 17-A van relatar als Mossos que feia dos anys que es radicalitzaven en vista de tota la comunitat musulmana de Ripoll

Un testimoni va explicar la ràbia de Said Aalla contra els no musulmans. Un altre, que Youssef Aalla li va trencar una 'tablet' al seu germà perquè no tingués videojocs

youssef-aalla-y-said-aalla

youssef-aalla-y-said-aalla

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

A Hamid Oukabir, cosí de dos membres de la cèl·lula terrorista que va atacar Barcelona i Cambrils, li va cridar l’atenció que el seu jove amic Said Aalla decidís canviar tan radicalment la seva imatge en el Ramadà del 2017. Era el mes de juny. El petit dels dos germans gihadistes Aalla "es va tallar una cresta que portava i es va rapar".

Aquest testimoni forma part del sumari dels atemptats del 17-A. El van recollir els Mossos entre nombrosos interrogatoris a familiars i veïns dels terroristes. 

Potser Hamid Oukabir no li hauria donat més importància al fet de la tallada de cabells si no fos perquè en una ocasió, per aquella mateixa època, Said el va mirar amb ulls plorosos i li va assegurar: “Els espanyols són mala gent" Et desitgen el pitjor".

► El sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils

El sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Destaca entre els testimonis recollits pels Mossos el d’aquest cosí dels Oukabir, prou proper a la família Aalla com perquè la mare del fanàtic Said li expliqués que Youssef, el seu fill gran, "estava a punt de fer una cosa molt greu", explica un informe policial integrat al sumari. Llavors Hamid no li va donar gaire importància.

La mare també li va explicar com va sortir Said cap a la seva terrorífica missió. El 17 d’agost del 2017 "estava dormint, estirat, i va rebre una trucada". Aalla es va aixecar, es va acomiadar del seu germà petit, de 7 anys, "li va dir que ja no es veurien més i va marxar de casa".

El terrorista Omar Hichamy, segons recorda aquest testimoni, va ser més dissimulat. Va convidar a dinar diversos amics i els va dir que era l’última vegada que es veien, que se n’anava a l’estranger. La història s’explicava a la perruqueria magribina de Ripoll.

"No mirava les dones"

Pot ser que ni la família de Youssef Aalla, ni tampoc el seu entorn de la colònia magribina de Ripoll (Girona) s’adonessin del grau de fanatisme que havia assolit fins al dia en què es va estendre entre ells l’anècdota que Youssef li havia trencat la ‘tablet’ a un germà petit, de sis anys. Ho va fer sentenciant que l’Islam prohibeix els videojocs.

Això relatava preocupat el pare dels Aalla, Brahim, segons va explicar als Mossos d’Esquadra Saber Oukabir, cosí dels germans Oukabir, membres, com Aalla, de la cèl·lula terrorista que va atacar Barcelona i Cambrils.

Entre els relats inclosos en la investigació policial destaquen els comentaris de persones properes sobre la fanatització de Youssef Aalla. El que per Saber Oukabir era "una radicalització evident", per a Hafida, germana dels Oukabir, era "un fort canvi" que Yousef havia patit "en dos anys, havia passat de ser un noi alegre a ser una persona freda, que no la saludava i que no mirava les dones," relaten els Mossos en un informe policial. [Els terroristes van okupar una casa a Girona].

Entorn de Youssef abundaven els comentaris i la inquietud. La mare dels Aalla, Ito Haloui, havia comentat poc abans dels atemptats que el seu fill Said li havia dit que Youssef "tramava alguna cosa, que deia que anava a agafar fruita i estava fent una altra cosa".

En el cercle familiar dels terroristes no eren desconegudes les seves contínues reunions, primer en un pis del Raval de Sant Pere de Ripoll, després a la casa d’un altre membre de la cèl·lula, Mohamed Hichamy, perquè els seus pares passaven llargues temporades fora de casa; i després, en una casa a prop de la platja.

Saber Oukabir, a més, tenia raons extra per enfadar-se: gairebé diàriament, durant els 15 dies abans dels atemptats, Youssef Aalla li demanava insistentment que li deixés una furgoneta de la seva propietat. “Li va dir que volia transportar una nevera", explica el sumari.

Va deixar les drogues

Potser no és gaire lluny del comportament esbojarrat de Youssef un passat de "consumidor de substàncies estupefaents i alcohol, fins fa dos anys, que va començar a resar i anar a la mesquita nova de Ripoll deixant de banda les substàncies i l’alcohol". El relat és de Brahim Aalla, el pare, que va assegurar als Mossos que no es parlava amb el seu fill, que estaven molt distanciats, tot i que no tant com per no assabentar-se del canvi d’estètica que va adoptar durant la seva radicalització: "Es va deixar créixer la barba, i es va afaitar el bigoti". [Els gihadistes van aprendre a matar gràcies a internet].

Davant dels Mossos, Ito Haloui, la mare dels Aalla, va ser menys loquaç que davant dels amics dels fills, algunes de les versions de les quals va negar davant dels policies. Als agents només els va explicar que el seu fill Youssef li havia dit que començaria a treballar en una fàbrica de Vic al setembre.

Gairebé tots els membres de la cèl·lula terrorista van sortir a matar sense gairebé acomiadar-se, tancant en silenci les portes de les seves cases o mentint.

Notícies relacionades

L’última vegada que Fátima Ouhnine, la mare dels germans Oukabir, va veure Moussa, el fill petit, va ser el mateix 17 d’agost del 2017. Van menjar junts, de fet, a la seva casa de Ripoll. A l’acabar, Moussa es va aixecar, li va dir que anava a fer un volt i va marxar, sense més ni més, per no tornar.

No ho va fer igual Younes Abouyaqoub, l’autor material dels atropellaments de la Rambla. El 17 d’agost havia quedat la família per dinar, va explicar el pare, Omar, als Mossos. Ja feia un mes que dormia fora de casa. Younes va rebre una trucada i els va dir que no dinaria amb ells, que se n’havia d’anar: "Un amic ha tingut un accident i és a l’hospital".