El sumari dels atemptats a Catalunya

Tensa xerrada abans de matar

Younes Abouyaaqoub i Driss Oukabir van prendre cafè en un bar de carretera i van parlar durant una hora abans d'atacar la Rambla

«Estaven molt nerviosos, suaven molt i tenien els ulls molt oberts», va relatar als Mossos i al jutge el cambrer que els va atendre

undefined39726995 barcelona 18 08 2017   ambiente de dolor y tristeza en las r180806143831

undefined39726995 barcelona 18 08 2017 ambiente de dolor y tristeza en las r180806143831

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Eran dos joves i semblaven molt excitats. L’última persona que va veure l’autor material de la matança de Barcelona, Younes Abouyaaqoub, abans d’entrar a la ciutat per a la seva carrera assassina per la Rambla, és un cambrer d’un bar de carretera de Barcelona, el nom del qual s’omet, així com el nom del restaurant en què treballa, per ser testimoni protegit. Després de l’atac, el cambrer va poder identificar davant dels Mossos d’Esquadra Abouyaaqoub, el terrorista que va conduir la furgoneta, i, acompanyant-lo, Driss Oukabir.

Segons el relat que va fer a la policia catalana, i que forma part del sumari del 17-A, aquells clients no tenien l’actitud normal de qui pren un cafè després de dinar. Estaven massa alterats com per passar inadvertits.

Els dos joves van entrar per separat al local, als marges de l’autovia C-17. Al testimoni li fa l’efecte que havien quedat allà per parlar. Van demanar un tallat per a cadascú i es van asseure en una taula apartada de la resta de l’escassa clientela que hi havia a aquella hora. La taula estava situada de tal manera que des d’allà podien veure l’entrada al restaurant. Allà es quedarien prop d’una hora. A la porta hi havia la furgoneta Fiat Talento blanca que després entraria en tromba per la Rambla.

“Estaven molt nerviosos, amb els ulls molt oberts, suats i tensos”, va relatar el cambrer. Aquest testimoni també va explicar als mossos, segons el sumari, que els dos clients tenien una actitud de vigilància, “principalment de l’entrada i l’exterior, on es troba l’aparcament”.

El testimoni ha repetit i ampliat aquest dilluns el seu relat a l’Audiència Nacional, davant del jutge Fernando Andreu. A l’instructor de la causa dels atemptats a Catalunya, el cambrer li ha explicat que Driss Oukabir va entrar parlant pel mòbil, un Samsung vell. El contingut de la conversa no es coneix.

El cambrer li ha afegit, a més, al jutge el record d’un detall: els dos clients evitaven el contacte visual amb ell, especialment Younes, a qui, tal com estaven asseguts, podia mirar de cara.  

Oukabir era el que més parlava de la parella. Va ser una conversa tensa, però no arribava a una discussió, ha relatat el cambrer. El testimoni interpreta que Oukabir estava en l’actitud gestual de “convèncer d’alguna cosa Younes Abouyaaqoub” insistint una vegada i una altra en el detall que “cada vegada que algú s’acostava a la seva taula, callaven”.

Al llarg d’aquella hora, en la sobretaula del 17 d’agost, el cambrer va arribar a pensar que aquells dos joves estaven esperant que es buidés el local per atracar-lo. “Aquell dia hi havia partit del Barça, però els dos clients no paraven atenció al futbol”, segons ha recordat el testimoni davant del jutge

Sortida de Ripoll

Encara abans d’aquest últim cafè previ a la matança, dos terroristes van ser vistos pel client d’una papereria de Ripoll, al número 66 de la carretera de Barcelona d’aquesta localitat. El comprador va observar com dos joves –que després serien identificats com Younes Abouyaaqoub i Mohamed Hichamy–, van pujar a una furgoneta blanca de lloguer.

Notícies relacionades

El vehicle, que mai havia vist pel poble, li va cridar l’atenció. A la nit, seguint les notícies per televisió, va comprovar amb alarma que aquella furgoneta que veia a la pantalla era la mateixa que havia vist al matí.

Igual que va fer el cambrer, el testimoni va agafar el telèfon i va marcar els números 1, 1 i 2 per explicar-ho.