Final d'una etapa

Àngel Ros deixarà l'alcaldia de Lleida i serà nomenat ambaixador d'Espanya a Andorra

El president del PSC posa fi a 14 anys al capdavant de la paeria

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, serà el nou ambaixador espanyol a Andorra, segons avança el diari 'Segre'ambaixador espanyol a Andorra i ha pogut confirmar aquest diari. El president del PSC posarà fi a 14 anys al capdavant de la paeria aquest divendres, quan el Consell de Ministres farà oficial el seu nou nomenament.

El Govern andorrà ja ha rebut la petició del plàcet per al nou ambaixador, que deixarà l’alcaldia de Lleida a 10 mesos de les pròximes eleccions municipals. Feia més d’un any que s’especulava sobre la possibilitat que el veterà alcalde renunciés a tornar a presentar-se. El buit a l’ajuntament el podria ocupar un dels dos tinents d’alcalde actuals, Fèlix Larrosa o Montse Mínguez. 

El president del PSC arribarà a l’ambaixada en un moment en què un altre lleidatà, Josep Borrell, està al capdavant de la diplomàcia espanyola com a ministre d’Exteriors, el qual hauria facilitat el canvi. Després d’estudiar-se altres sortides per a Ros, finalment agafarà el relleu a Andorra de Manuel Montobbio de Balanzó, designat divendres passat nou ambaixador espanyol al Consell d’Europa.

En els últims comicis, el PSC va passar de 15 a 8 regidors, però Ros va mantenir l’alcaldia gràcies al suport de Ciutadans. "No he venut la meva ànima. Continuo sent socialista i catalanista", va proclamar després de defensar el seu pacteamb la formació d’Albert Rivera. 

Format en política a la pedrera del PSUC i militant del PSC des de 1979, Ros va anar en el número 3 de les llistes a les municipals de Lleida del 2003. Un any després es va convertir en el nou alcalde en substitució d’un altre alcalde longeu, Antoni Siurana, que després de 22 anys anys en el càrrec hi va renunciar per ser conseller d’Agricultura en el Govern de Pasqual Maragall. De fet, Lleida és un dels principals feus del PSC, ja que, des que hi ha hagut eleccions democràtiques, sempre ha tingut al capdavant un socialista, a excepció dels dos anys que va governar el convergent Manel Oronich.

Notícies relacionades

Emblema durant molts anys del sector més sobiranista del PSC, no va dubtar a fer diversos gestos simbòlics per oposar-se a l’actitud del partit sobre el procés, com participar en la primera gran manifestació independentista de la Diada, el 2012. Tot just un mes després va ser un dels principals signants del manifest que defensava la necessitat que el PSC reivindiqués un Estat per a Catalunya dins d’Espanya.

L’any següent va trencar junt amb quatre diputats del PSC més la disciplina de vot per no rebutjar la declaració de sobirania del Parlament. Un mes després, al seu ajuntament, tant ell com la majoria de regidors socialistes van recolzar una moció de CiU de suport al text de la Cambra catalana. El 2014 va acabar renunciant al seu escó per no votar en contra de la consulta sobiranista al Parlament. De tota manera, es va anar apartant de l’estratègia dels seus companys de l’ala sobiranista, que anaven a poc a poc cap a l’escissió. I, després de la dimissió de Pere Navarro, va acceptarl’oferta de Miquel Iceta de ser el president del PSC. El seu últim gran gest simbòlic catalanista va ser participar en la consulta del 9-N, en què va votar en blanc.