CONGRÉS DEL PP

Casado exigeix respecte perquè els compromissaris votin «en llibertat i sense pressions»

Diu que buscarà un lloc a Feijóo perquè faci més política nacional i suggereix que vol Cospedal en actiu

Demana ser líder del PP per convertir-lo en el partit «dels balcons i les banderes» i fer que Tabàrnia sigui realitat

zentauroepp44399649 madrid   21 07 2018  politica  segunda jornada del  19 congr180721113223

zentauroepp44399649 madrid 21 07 2018 politica segunda jornada del 19 congr180721113223

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

L’aspirant a la presidència del PP, Pablo Casado, ha exigit aquest dissabte respecte als més de 3000 compromissaris que, en aquesta decisiva jornada congressual, elegiran entre ell i Soraya Sáenz de Santamaría per portar a partir d’ara les regnes del partit,  una vegada que Mariano Rajoy fa un pas enrere oficialment. Casado ha assegurat que no ha trucat a cap dels que tenen en aquesta última fase dret a vot perquè no volia “incomodar” i que sentissin el que en algunes ocasions l’han fet sentir a ell mateix quan tocaven congressos nacionals o regionals. “Vull que prengueu una decisió lliure, democràtica, sense etiquetes”, ha emfatitzat en un discurs que va tenir molt d’arenga als seus fidels i a aquells indecisos d’última hora que, segons l’estratègia de Casado, podrien veure’s animats per un missatge de tornada a les essències més conservadores del partit que va fundar Manuel Fraga.

Passant al faristol una calor notable que es reflectia en el seu rostre i en una al·locució bastant més mitinguera i breu que la pronunciada minuts abans en aquest mateix escenari per Santamaría, Casado ha apostat per admetre la legitimitat dels compromissaris i no només la dels militants, això és, els que en primera volta d’aquest procés van donar la victòria a la seva competidora. Segons el dirigent popular, el que els toca en aquests moments als seus companys amb dret a pronunciar-se en una urna del PP és elegir “amb llibertat”, sense pensar en “trucades” rebudes per altres i amb ambició d’un futur “que no hem d’esperar asseguts, sino que hem de sortir a buscar”. “¡Veniu amb mi!”, va arribar a proclamar, provocant crits de “president, president” i una de les diverses ovacions que li van dedicar dempeus els seus seguidors.

Com també va fer Sáenz de Santamaría, l’aspirant ha llegit els noms de molts dels populars que vol treballant amb ell si guanya, i ha assegurat que després de les votacions, i mai abans, s’asseurà a buscar una “veritable integració” i no un repartiment “dels llocs que sobrin”. Amb aquest comentari tractava de clavar un revés a l’altra candidata, que es va mostrar disposada a cedir a Casado i als seus llocs en la seva llista com a vocals de la seva lliure designació, però avisant prèviament que la secretària general seria, si obté la victòria, l’exministra Fátima Báñez.  “Jo no faré pública ara l’estructura perquè vull una integració real i al màxim nivell i no deixaré els llocs que sobrin si no en el màxim nivell, això és la unitat. Jo em comprometo a integrar en tot l’equip de Soraya Sáenz de Santamaría que ella cregui necessari”, ha assenyalat.

Feijoo, Cospedal, exministres i candidats

En aquest context, Casado ha intentat fer picades d’ullet a tots els territoris tot i que va tenir una menció molt especial: la referida al gallec Alberto Núñez Feijoo, qui en principi partia com a favorit per succeir Rajoy que va llançar la tovallola perquè, segons va asseverar fa setmanes, tenia un compromís amb Galícia com president de la Xunta que no podia abandonar.  El fins fa poc vicesecretari de comunicació del PP s’ha compromès a lluitar perquè Feijoo accepti tenir més paper en la política nacional, en cas que ell guanyi el congrés.

També ha tingut múltiples paraules de reconeixement i afecte per a Dolores de Cospedal (a la qual Santamaría va evitar esmentar) i ha recordat que de moment té un lloc en l’Executiva com a presidenta del partit a Castella-la Manxa i que té temps per davant per decidir si vol mantenir-lo, donant a entendre que ell està a favor que ho faci i sigui de nou candidata en aquesta terra. Així mateix ha confirmat la integració d’exministres com Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá, Dolors Montserrat o Isabel García Tejerina en el seu equip, a més de garantir a Elio Cabanes;  Manuel García Margallo o José Ramón Hernández que tindran lloc en l’Executiva Nacional.

Orgull de Rajoy amb matisos

Notícies relacionades

Casado ha començat el seu discurs referint-se directament a Rajoy a l’“orgull” que ha sentit per ser el seu vicesecretari de comunicació en el partit els últims anys. Això, després que se l’hagi acusat de posar en dubte el seu llegat durant la campanya. No obstant, ha tret a col·lació que això li va suposar anar a platós de televisió o protagonitzar rodes de premsa que ningú volia donar “en les pitjors circumstàncies del govern”. Tampoc ha ocultat que el seu afany a “recuperar la il·lusió”; impulsar una “renovació tranquil·la, constructiva i de futur” i continuar defensant un projecte d’unitat quetregui pit pel que van fer Fraga, Aznar i Rajoyrespon a voler un partit que torni a treure 11 milions de vots i no es conformi amb els cinc que li van donar les últimes enquestes.

A continuació ha dit que hi haurà honestedat en un PP en què no es permetrà la corrupció; que continuarà posant en el centre la seguretat i les víctimes, que defensarà la família i s’oposarà a la lleid’eutanàsia i, sobre totes les coses, es defensarà la unitat d’Espanya des d’un partit que serà “el dels balcons i les banderes”, que no cedirà al “pla Torra” com no ho ha fet, ha assegurat, amb el “pla Puigdemont” o el “pla Ibarretxe”, aquest és l’‘era Aznar’. Sobre Catalunya ha apuntat concretament que ell i el seu projecte poden fer que Tabàrnia sigui una realitat, que els populars recuperin territori i que allà no hi hagi complexos en proclamar el que ell mateix va proclamar aquest dissabte a crits davant del seu auditori: “¡Visca el PP!”“¡Visca Espanya!”.