Ple del Congrés dels Diputats

Rivera qualifica d'"indecent" l'actitud "equidistant" de Sánchez a Catalunya

El líder de Ciutadans assegura que l'únic objectiu dels socialistes és "ocupar" la Moncloa junt amb independentistes i populistes fent pagar un "preu alt" als espanyols

rivera

rivera

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat d’"indecent" l’actitud "equidistant" que manté el president del Govern, Pedro Sánchez, a Catalunya "entre colpistes i demòcrates". Rivera ha sigut molt dur amb Sánchez en la seva compareixença parlamentària i l’ha acusat de liderar un Executiu que sembla més "un comitè electoral per a unes eleccions" que un Gabinet. "El seu únic objectiu és ocupar la Moncloa al costat dels independentistes i els populistes i atrinxerar-s’hi fins que acabi la legislatura", ha reblat.

En la seva intervenció, el líder de la formació taronja li va retreure que faci 45 dies que "dona l’esquena als espanyols" sense haver comparegut des que "va ocupar" el Palau de la Moncloa. En aquesta mateixa línia, el va acusar d’estar 45 dies "ocupant la Moncloa" pagant un "preu molt alt" als partits als quals van recolzar la seva moció de censura, tot i que aquest "lloguer" en realitat el "paguen els espanyols" amb el seu futur.

Tot això, segons Rivera, per formar un "Govern sense rumb i sense majoria parlamentària", com es va demostrar amb el "ridícul espantós" que es va veure el dia anterior en el ple per triar sense èxit el consell d’administració de RTVE. "En poques setmanes han fet tant mal a RTVE com el PP en els anys que ha governat", va sentenciar. 

Rivera va advertir que el sectarisme, les ocurrències i els acords amb separatistes no serveixen per construir un país de futur, i el va alertar que si no ha sigut capaç de tirar endavant "el cop de dit" de RTVE, pot pretendre fer reformes de pes, per exemple en educació després que el PSOE fos qui "dinamités" la possibilitat d’un acord

Equidistància "indecent"

Quant a la crisi de Catalunya, va acusar Sánchez de trencar el bloc constitucionalista "per conquistar el vot de Torra i Rufián", i va considerar "vergonyós" que el Govern "no digui ni piu" quan s’impedeix al cap de l’Estat viatjar "a una part de l’Estat". "La Constitució no es proclama, es defensa", va assegurar abans de considerar "indecent" el silenci en vista del boicot al monarca i l’"equidistància entre demòcrates i colpistes". 

Rivera va retreure a Sánchez haver-se "carregat" la política penitenciària per pagar "factures" a Bildu i al PNB, de manera que en l’últim moment després de la dissolució d’ETA i per ser president del Govern "uns mesos" s’ha posat "en escac" un pilar fonamental de la lluita contra el terrorisme de quatre dècades. Sí que hi ha víctimes i botxins, li va dir, i si hi ha canvis en aquesta política ho haurà d’explicar "mirant als ulls a les víctimes". 

El líder de Ciutadans es va referir també a la negativa del Govern a publicar la llista de beneficiats per l’última 'amnistia fiscal’ al·legant problemes legals, malgrat haver-ho exigit des de l’oposició. Arran d’això es va preguntar quins socialistes o "amics" del PSOE hi ha en aquesta llista per no voler publicar-la ara. La sentència del Tribunal Constitucional és ferma, va reconèixer, però "no impedeix" que es publiquin aquests noms. "Vostè ho sap i per això ho va dir", li va etzibar. 

Contestació presidencial

Notícies relacionades

En la seva resposta, el president del Govern ha ficat al mateix sacRivera  i el portaveu del PP, Rafael Hernando, tot i que en el tema de Catalunya s’ha adreçat directament al líder del partit taronja. "Vostè, senyor Rivera, sempre parla malament de Catalunya", li va etzibar.

Sánchez es va preguntar si "l’alternativa al diàleg és la confrontació". "Aquí hi ha una diferència entre els que viuen del conflicte i els qui volem resoldre’l", va dir abans de rebutjar que el problema de Catalunya "s’hagi de dirimir en un ring de boxa", com en volen alguns. "Vostès són la primera força a Catalunya i només saben retreure, retreure i retreure tant allà com aquí. Viu bé del conflicte, però això s’ha acabat", va avisar.