JxCat i ERC aguanten el duel a Llarena amb la suspensió dels diputats

Torra titlla d'"indecent" la decisió del jutge i no demanarà les actes als processats

La CUP llança una nova advertència contra el Govern perquè no torni a l'autonomisme

44156728 60

44156728 60

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La sobirania intenta resoldre un altre nou desafiament jurídic en relació amb el procés. Aquesta vegada es tracta de la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per la qual els cinc diputats independentistes a presó i l’expresident Carles Puigdemont, han d’abandonar la seva activitat com a parlamentaris en virtut del seu processament pels fets del mes d’octubre passat. Una suspensió que Llarena apunta que podria ser temporal. D’entrada, el Govern i els partits independentistes volen mantenir el duel, i el president ha garantit que no es demanarà l’acta de diputats a cap dels processats. Però queda per veure si, com exigeix la CUP, hi haurà desobediència total o bé els implicats deixaran d’exercir el vot (a distància) en el pròxim ple de la Cambra, i amb això 'de facto' estarien acatant la decisió del jutge.

La qüestió no és menor perquè sense el vot dels sis implicats la majoria absoluta que ara aconsegueixen Junts per Catalunya, ERC i la CUP, deixaria d’aconseguir-se i es passaria a 64 diputats. La porta oberta per Llarena que els diputats deixin només de manera provisional la seva activitat no està prevista al reglament del Parlament. El reglament només regula les causes de suspensió dels drets i deures d’un diputat. Una d’aquestes causes és "si és ferm l’acte de processament o d’obertura de judici oral i el Ple del Parlament ho acorda per majoria absoluta".

Una decisió "indecent"

Aquest dijous es reuneix la Mesa del Parlament i abordarà previsiblement la qüestió, en la qual es preveu que hi hagi una actuació coordinada entre els advocats dels presos i la majoria sobiranista de la Cambra, i la possible presentació d’un recurs. Mentre no arriba una decisió, la resposta verbal a Llarena és contundent. Per exemple, la del president Quim Torra, de viatge a Escòcia, que acusa el jutge de prendre una decisió "indecent" que fa que la separació de poders a Espanya sigui "un mite" perquè s’està atacant directament "la sobirania" del Parlament.

Torra suggereix que la resposta del Parlament sigui col·lectiva, és a dir, del ple de la Cambra, com indica el reglament en relació amb la suspensió o no d’un parlamentari. Ciutadans, el PSC i el PPC no volen sentir parlar d’una votació desafiant a una decisió judicial i remarquen que el que ha dictat Llarena , senzillament, d’obeir. A Junts per Catalunya i ERC li quedaria només com a aliat el grup de Catalunya en Comú per plantar cara al magistrat amb una votació.

El síndic de greuges també ha criticat la decisió de Llanera. Rafael Ribó veu "inaplicable" la mesura, alerta que afecta el dret "de participació i reunió" i recomana als afectats que presentin recurs.

Pressió de la CUP

Notícies relacionades

Com que no existeix una decisió encara definitiva, la CUP ha pressionat en favor de la desobediència. En declaracions a TV-3, el diputat cupaire Carles Riera ha apostat obertament per no acatar la decisió de Llanera. Però més enllà d’aquest cas, Riera ha llançat una advertència seriosa al president Torra, a qui retreu la seva dualitat de relats. "Amb una mà anem cap a la república i amb una altra, cap a l’autonomia. Són incompatibles totalment", ha alertat Riera, no sense posar en relleu la via unilateral i assenyalar que les pròximes maniobres del president seran observades amb lupa. L’anticapitalista ha assenyalat que els cupaires guarden la seva targeta vermella i ha indicat que "no tindran cap dubte a l’hora de presentar-la si arriba el cas" per forçar la dimissió de l’Executiu.

Tots a Lledoners

Mentre no es resol la resposta a Llarena, els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull han arribat aquest dimecres al centre penitenciari de Lledoners. Els Mossos d’Esquadra han assumit la custòdia dels exconsellers a la presó de Brians 2 i han iniciat llavors el seu trasllat cap a Lledoners, on des de la setmana passada ja es troben Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.