'CAS NÓOS'

Així va ser la primera visita de la infanta Cristina a Urdangarin a la presó: 40 minuts i discreció absoluta

El marit de la germana del Rei està aïllat a la presó de Brieva des del diumenge dia 24, a l'espera de la seva classificació de grau

zentauroepp21065102 barcelona 17 12 2012    icult gente       la infanta cristin180612140922

zentauroepp21065102 barcelona 17 12 2012 icult gente la infanta cristin180612140922

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La infanta Cristina de Borbó va visitarIñaki Urdangarin per primera vegada a la presó diumenge passat dia 24. Segons va avançar 'El País’ i ha confirmat, Europa Press, la germana de l’actual monarca va accedir a la presó de Brieva (Àvila) per passar 40 minuts amb el seu marit. Va ser tan discreta que la premsa que fa guàrdia a les portes de la penitenciària ni es va adonar de la seva presència. 

L’exduc de Palma, que compleix una condemna de cinc anys i deu mesos per prevaricació, malversació, tràfic d’influències, frau i dos delictes fiscals, té dret a rebre una visita setmanal, que va ser aprofitada per la infanta.

De moment, la de Cristina de Borbó ha estat l’única visita que ha rebut el pres, segons les fonts penitenciàries consultades per aquest rotatiu, per la qual cosa es descartaria així la informació que va transcendir que va ser la seva mare, Claire Liabert, la primera a visitar-lo.

Urdangarin va ingressar en aquesta presó dilluns 18 de juny al matí, mentre que la seva esposa continua residint a Ginebra (Suïssa). L’exjugador d’handbol segueix aïllat en el mòdul d’homes d’aquesta presó de dones, en espera que Institucions Penitenciàries decideixi sobre la seva classificació de grau.

Termini de dos mesos

El Ministeri de l’Interior disposa d’un termini de dos mesos perquè la seva Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, que dirigeix Ángel Luis Ortiz, ratifiqui o no la proposta de classificació inicial que elevi la Junta de Tractament de Brieva.

Segons expliquen fonts penitenciàries, l’esmentat termini no comença a comptabilitzar-se fins que la condemna sigui notificada a la direcció de Brieva, el centre penitenciari que va triar el 18 de juny Urdangarin per complir la condemna de cinc anys i deu mesos per prevaricació, malversació, tràfic d’influències, frau i dos delictes fiscals pel 'cas Nóos'.

Al ser una presó de dones, Urdangarin es troba aïllat al mateix pavelló d’homes on va complir condemna l’exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán. El centre penitenciari pot en la seva proposta de classificació inicial proposar un canvi del centre de compliment de condemna, una cosa que ha d’argumentar i que, de nou, Institucions Penitenciàries pot o no ratificar.

Segon grau

Urdangarin, com qualsevol altre intern, té dret a recórrer les decisions que adopti l’administració davant del Jutjat de Vigilància Penitenciària corresponent a la demarcació d’Àvila. D’acord amb el criteri general de condemnes similars, Iñaki Urdangarin serà classificat en segon grau, el conegut com a règim ordinari per ser el majoritari entre la població reclusa, segons expliquen les fonts consultades per Europa Press.

Notícies relacionades

Si així fos, i sense detriment que Urdangarin pugui sol·licitar un indult o recórrer al Tribunal Constitucional, el marit de la Infanta Cristina haurà d’esperar el Nadal de 2019 per tenir permisos. En aquell moment s’obriria la porta per al tercer grau en aplicació de l’article 100.2, que introdueix el principi de flexibilitat.

L’opció que Urdangarin disfrutés directament de la semillibertat la determinaria la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries si optés directament per la seva classificació en tercer grau, atenent qüestions al seu favor, com que és la primera condemna que compleix i l’escassa probabilitat de reincidència. Si es confirma el segon grau, aquests beneficis es retardarien als 17 mesos.