A la presó de Brieva

Urdangarin, a "la zona Luis Roldán"

Podrà tenir vis-a-vis amb la infanta Cristina al pavelló apartat on compleix condemna

Viu sol, no pot menjar, fer esport ni anar a missa amb la resta de recluses

20180618-atlas-primeras-horas-de-urdangarin-en-prisin / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Iñaki Urdangarin és l’únic pres home a la presó de Brieva (Àvila) i serà també el reclús més solitari de tota la petita i tranquil·la penitencieria. Viu en un pavelló aïllat de la resta de les internes, el que alguns funcionaris coneixen com a "zona Roldán", en al·lusió a on va complir condemna l’exdirector general de la Guàrdia Civil entre el 1995 i el 2005. Aquesta zona no està ocupada regularment per presos des que Luis Roldán se’n va anar. Anteriorment, van passar per allà alguns col·laboradors del jutge Baltasar Garzón en la seva lluita contra el tràfic de drogues i el terrorisme.

Es tracta d’un petit pavelló habilitat quan va ser construïda la presó, a finals dels anys 80, i que servia per acollir temporalment homes delinqüents que eren detinguts a la província d’Àvila. Té cinc cel·les al voltant d’una petita sala d’estar amb cadira i taula. Només la del cunyat del rei Felip VI, condemnat a 5 anys i 10 mesos de presó pel Tribunal Suprem, està ocupada.

Televisió i llibres

Si Urdangarin ho vol, pot comprar una televisió al supermercat de la presó i col·locar-la allà, de la mateixa forma que ho va fer Luis Roldán al seu dia. També pot accedir als llibres disponibles a la biblioteca de la presó. Algunes enquestes d’Institucions Penitenciàries en presons espanyoles van revelar que els dos llibres més sol·licitats eren el Codi Penal (per pledejar i plantejar recursos) i la novel·la "Papillon", en què un pres anomenat Henri Charrière va narrar el seu calvari i fuga d’una presó a la Guaiana Francesa i que va protagonitzar al cine Steve Mc Queen.

Durant la seva estada a Brieva, Urdangarin no tindrà contacte de cap tipus amb les altres 93 preses. No hi comparteix pati, ni zones comunes, ni podrà apuntar-se a cap activitat o taller en què inverteixen temps els interns (teatre, gimnàstica, costura...).

El pavelló on compleix condemna té sortida, això sí, a un petit pati, d’uns 24 x 7 metres i també entrada a una habitació que pot servir-li per fer exercici amb peses i una bicicleta estàtica. No podrà anar ni tan sols a missa de diumenge a la capella amb la resta de les recluses que ho facin voluntàriament. Si ho demana, això sí, podrà rebre assistència religiosa en privat.

Amb calefacció

Notícies relacionades

Les úniques persones que veurà amb certa regularitat l’exduc de Palma durant la seva estada a la presó seran els funcionaris encarregats de vigilar-lo i també els que li portin cada dia l’esmorzar, dinar i sopar, que també menja ja en total solitud. Es tracta del mateix règim carcerari en què va viure Luis Roldán, que es queixava especialment del fred. Urdangarin no tindrà aquest problema, ja que aquest pavelló va ser reparat fa dos anys amb obres i reformes que van millorar molt el sistema de calefacció.

També podrà acudir als serveis mèdics si ho necessita. I rebrà visites, al ser un pres classificat en segon grau. No té restringides les comunicacions i, igual com va fer Roldán amb la que llavors era la seva parella, Urdangarin podrà ser visitat setmanalment i tenir trobades íntimes quinzenals (coneguts com a vis-a-vis) amb la seva esposa, la infanta Cristina, que tindrien lloc al mateix pavelló on compleix la pena.