protocol activat

El Govern inicia els tràmits per traslladar els polítics catalans presos: d'aquí uns "dies"

El jutge Llarena "no veu impediment" per traslladar aquests presos i es remet a Presons

El Suprem puntualitza que les presons només han preguntat per Forcadell, Bassa, Sànchez i Cuixart

torra sanchez

torra sanchez
rjulve42540538 barcelona 16 03 2018   concentraci n independentista para re180316204330

/

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

El Govern central ja ha iniciat els tràmits per traslladar a presons de Catalunya als líders del procés, un acostament que es produirà en uns 10 dies. Interior ha fet aquest pas després de preguntar al jutge d’instrucció del Tribunal Suprem Pablo Llarena si té previstes més diligències. No obstant, l’alt tribunal ha puntualitzat que l’única sol·licitud d’informació rebuda procedeix de la presó de dones d’Alcalá Meco i de Soto del Real i se circumscriu a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconsellera Dolors Bassa, l’expresident del’Assamblea Nacional Catalana Jordi Sánchez  i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que han sol·licitat el seu trasllat a les presons de dones de Barcelona i de Girona, a Quatre Camins i a Brians II, respectivament.

Llarena ha contestat a les presons madrilenyes que "no existeix raó processal que condueixi a la custòdia dels processats en cap centre concret", remarcant que la decisió està subjecta als "criteris penitenciaris" de Presons. Ja el dia 14 passat, en la interlocutòria que refusava la llibertat de Forcadell, l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva, el magistrat va recordar que la competència per al trasllat de presos correspon a Institucions Penitenciàries. 

A l’espera de la celebració del judici oral, Interior diu que ha notificat al jutge que té intenció de traslladar a Catalunya els dirigents independentistes en situació de presó provisional; a l’alt tribunal només tenen constància dels escrits relatius a aquests quatre dels nou processats presos. Interior assenyala que es tracta d’un "protocol ordinari" que se segueix amb qualsevol pres català amb arrelament en aquesta comunitat autònoma, que té les competències penitenciàries. Quan siguin traslladats, la vida a la presó dels líders del procés deixarà d’estar supervisada per Institucions Penitenciàries i prendrà el testimoni el Servei Penitenciari dependent de la Conselleria de Justícia.

Les defenses dels altres cinc presos també han sol·licitat a la presó d’Estremera el seu trasllat, segons fonts jurídiques, tot i que al Suprem encara no ha arribat cap escrit. L’exvicepresident Oriol Junqueras i Raül Romeva ho van demanar el 27 d’abril, mentre que Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn han procedit a fer-ho aquest dijous. La resposta de l’alt tribunal serà la mateixa que ha enviat en relació amb Bassa, Forcadell, Sànchez i Cuixart.

Un tràmit amb diversos passos

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha recolzat públicament el trasllat a Catalunya una vegada finalitzi la instrucció, remetent-se a qüestions familiars i també al dret de defensa dels processats, que podran ser més a prop dels seus advocats per preparar el judici. El va supeditar al fet que el magistrat instructor donés per conclosa la investigació, cosa que encara no s’ha produït formalment amb la corresponent interlocutòria. 

El tràmit s’inicia amb la notificació al jutge per si hi ha algun impediment de caràcter processal que desaconselli el trasllat. Els nou polítics catalans a presó provisional han de sol·licitar aquest trasllat i, després de constatar que no hi ha cap impediment, la junta de tractament de les seves presons i Institucions Penitenciàries han d’elaborar un informe sobre la situació familiar i la seva vinculació amb Catalunya. Una vegada omplert aquest informe s’informa l’administració catalana, encarregada de triar el centre penitenciari en el qual ingressaran els processats per rebel·lió i malversació.

Reglament penitenciari 

La competència sobre trasllats i desplaçaments està regulada a l’article 31 del Reglament Penitenciari, que diu: "El centre directiu té competència exclusiva per decidir, amb caràcter ordinari o extraordinari, la classificació i el destí dels reclusos als diferents establiments penitenciaris, sense perjudici de les atribucions dels jutges de vigilància en matèria de classificació per via de recurs."

Notícies relacionades

Aquest centre directiu, dependent de l’Administració, és el que ordena els trasllats corresponents "partint de les propostes formulades a l’efecte per les juntes de tractament o, en el seu cas, pel director o el consell de direcció, així com els desplaçaments dels detinguts i presos que li siguin requerits per les autoritats competents".

"Els trasllats es notificaran, si es tracta de penats, al jutge de vigilància, i, si es tracta de detinguts i presos, a les autoritats de la disposició on siguin". Aquest últim cas és el de Junqueras i la resta d’exconsellers processats pel Suprem.