TROBADA AL PALAU

Iglesias s'ofereix com a mediador entre Quim Torra i Pedro Sánchez

"Em consta que Sánchez farà el possible per acostar els polítics presos", diu el líder de Podem

video 3369487 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pablo Iglesias s’ha convertit aquest dilluns en el primer líder d’un gran partit espanyol que es reuneix oficialment amb Quim Torra. I el secretari general de Podem ha aprofitat l’ocasió per presentar-se com a mediador entre el president de la Generalitat i el del Govern.

La trobada entre Iglesias i Torra al Palau de la Generalitat, que ha durat més d’una hora, ha servit perquè el líder de Podem remarqui la seva proximitat a algunes demandes del Govern. Per exemple, respecte als polítics presos: Iglesias ha insistit que encara que "és una qüestió que incumbeix als jutges" a ell li "consta" que el president del Govern voldria un acostament a les presons catalanes.

El líder de Podem s’ha ofert també a traslladar el punt de vista de l’Executiu català a Sánchez, abans de la reunió que el president del Govern mantindrà el 9 de juliol amb Torra a la Moncloa. Quant als presos, la petició de la Generalitat és més explícita que la de Podem.

"La posició del Govern no és la de negociar l’acostament dels presos, sinó que cal alliberar-los. El problema no és que estiguin en preventiva, sinó que són a la presó", ha dit després de la trobada Elsa Artadi. La portaveu del Govern i el líder dels comuns, Xavier Domènech, han participat en l’última part de la reunió entre Torra i Iglesias.

Després de remarcar la importància de Podem en el nou panorama polític espanyol, Artadi també ha confirmat que Iglesias s’ha ofert a comentar amb el president del Govern les propostes de la Generalitat.

Visita als presos

El secretari general de Podem ha afirmat que té previst visitar els presos. Creu que aquest gest pot contribuir a la "distensió". I ha recordat que el seu partit és partidari del "dret a decidir" dels catalans, però també en aquest punt ha volgut actuar com a mediador entre el Govern i la Generalitat. "He transmès al president que el diàleg implica parlar amb qui no pensa com tu. El PSOE no hi està d’acord [amb celebrar un referèndum], però això no ha d’impedir que s’explorin vies", ha dit.

Abans de la reunió, Iglesias ja havia dit en declaracions a Radiocable que Pedro Sánchez està d’acord en què és necessari acostar a Catalunya els dirigents empresonats com a "mesura de distensió" i que "farà tot el possible per facilitar-ho".

"Em consta, perquè això ho vaig parlar amb Pedro Sánchez, que ell hi està d’acord, i que farà el que sigui possible per facilitar-ho. Això pot ajudar molt Catalunya i Espanya", ha assegurat Iglesias.

Segons el seu parer, acostar els presos és un "element imprescindible". "No és més que complir el principi de legislació penitenciària, segons el qual les penes privatives de llibertat no poden estar servint per fer mal a la família", ha afegit.

Durant la seva reunió, Torra i Iglesias s’han intercanviat dos regals: el president li ha donat la litografia de Jesús Galdón 'Todo el dolor d’un poble', que representa la placa que la Generalitat va posar al camp de concentració de Mauthausen; mentre que el líder de Podem ha regalat a Torra el llibre 'Qué pasa en Catalunya', de Manuel Chaves Nogales, que aborda la situació política de Catalunya durant la Segona República i abans d’esclatar la guerra civil.

Impulsar el diàleg

En una altra entrevista, aquesta vegada a Ràdio 4, el líder de Podem ha assegurat que la seva intenció és ajudar a impulsar el diàleg entre el Govern i l’Executiu central. "Provaré de ser útil", ha assenyalat.

Segons el parer de Iglesias, la moció de censura que va desterrar Mariano Rajoy i el PP del poder no ha de servir només per treure els polítics corruptes del poder, "sinó per abordar la qüestió territorial". I, tot i que ha admès que aquest debat "serà sempre conflictiu", perquè hi haurà divergències, ha fet una crida als polítics a abordar-lo i no deixar-lo en mans dels tribunals.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha afirmat que "la presó no pot ser una resposta" i ha considerat que és una vergonya que Amnistia Internacional digui que Espanya té presos de consciència.

"Avergonyeix el nostre país, és una situació amb què s’ha d’acabar", ha dit, i ha advocat per apropar els polítics presos per raons humanitàries i per contribuir a una "distensió" de la situació.