Sánchez i Torra es reuniran el 9 de juliol a la Moncloa

El president del Govern es veurà abans amb el 'lehendakari' Urkullu

combo-sanchez-torra

combo-sanchez-torra

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’inici del desglaç ja té data: el 9 de juliol. Aquest dia a les 11.30 hores es reuniran a la Moncloa els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, una cita que arribarà precedida d’una voluntat declarada per totes dues parts d’obrir una nova etapa marcada pel "diàleg" que serveixi per destensar el conflicte català. Uns dies abans de rebre el cap de l’Executiu català, Sánchez celebrarà el 25 de juny una trobada amb el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu.

La confirmació de la data arriba poques hores després que Torra hagi intentat sense èxit una reunió amb el Rei. El president i els seus antecessors Carles Puigdemont i Artur Mas han remès aquest dimecres una carta al rei Felip VI en què li demanaven que s’impliqués per buscar una solució al problema polític català. En el text, el president de la Generalitat li sol·licita també que "trobi un moment" en la seva visita d’aquest divendres per inaugurar els Jocs Mediterranis de Tarragona perquè tots dos mantinguin una trobada, en què aprofitaria per explicar-li "com se sent una part del poble de Catalunya". No obstant, tant la Casa del Rei com el Govern han rebutjat qualsevol cita formal entre el Monarca i el president.

El cap de la Casa del Rei, per encàrrec de Felip VI, ha reenviat a Pedro Sánchez la carta i ha respost a Torra que, "d’acord amb el que disposa l’article 64.1 de la Constitució, se li ha remès al president del Govern", segons han informat fonts de la Zarzuela. L’article 64.1 de la Carta Magna disposa que "els actes del Rei seran ratificats pel president del Govern i, en el seu cas, pels ministres competents".

Torra firmava aquesta carta al costat de Carles Puigdemont i Artur Mas.  Tots tres demanen a Felip VI gestos de distensió cap a Catalunya, i que encapçali una nova etapa de "diàleg i que aprofiti la visita de divendres a Tarragona per "reparar i recosir el que la violència, la repressió i la persecució contra el referèndum de l’1-O van provocar".

"Us volem rebre"

"Us volem rebre amb la voluntat d’obrir una etapa de diàleg, negociació, reconeixement, respecte democràtic, modernitat institucional i respecte pels drets civils i polítics i les llibertats fonamentals", argumentaven els presidents a la carta.

El president de la Generalitat ha resumit la carta durant la sessió de control dient que "el Rei ha de parlar". Després de prometre que donarà una "resposta de país" a la visita del Monarca, Torra ha exigit que Felip VI doni una explicació sobre el seu discurs televisat del 3 d’octubre passat, que va indignar l’independentisme.

"No pot ser que el Rei no es dirigeixi a tots els catalans explicant què va passar perquè fes un discurs com aquest. Ningú es pot imaginar [David] Cameron enviant policies a pegar els escocesos, ni que la reina d’Anglaterra fes un discurs com el que va fer el rei d’Espanya", ha afegit.

En el discurs que va pronunciar Felip VI el 3 d’octubre passat, després del referèndum de l’1-O, va reclamar a l’Estat que assegurés l’"ordre constitucional" en vista de la "deslleialtat inadmissible" de Puigdemont. "Vau obrir una ferida considerable en molts ciutadans que no haurien pensat mai que el cap de l’Estat donaria la seva aprovació a la violenta repressió de la policia contra ciutadans completament pacífics", diu l’escrit dels tres presidents catalans.

Notícies relacionades

"¿No hauríeu de situar-vos per sobre d’uns interessos particulars i intentar ser una veu de conciliació i de defensa del diàleg?", es pregunten.

Torra, Puigdemont i Mas insisteixen que "volen implementar el mandat popular per vies pacífiques i democràtiques, i prioritzant l’acord amb el Govern espanyol", tot i que insisteixen que la "negociació" ha d’acabar "sempre" donant "la paraula a la ciutadania de Catalunya".