SONDEIG DEL GESOP

Enquesta eleccions generals: Sánchez es posa al capdavant després del canvi de Govern

El PSOE creix vuit punts amb el canvi de Govern i guanyaria els comicis amb 120 escons

El tomb polític desploma Ciutadans, estanca el PP i erosiona Podem

zentauroepp43644697 graf4984  madrid  espa a   07 06 2018   el presidente del go180607131002

zentauroepp43644697 graf4984 madrid espa a 07 06 2018 el presidente del go180607131002 / Javier Lizon

6
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Quinze dies en la història d’un país és una nimietat, però en termes demoscòpics n’hi ha prou amb una quinzena com la que acaba de viure Espanya per fer-li una volta de campana a un tauler polític que feia diversos anys que estava petrificat. Fa menys de dos mesos, la fotografia electoral es tenyia d’intens taronja amb un Albert Rivera crescut davant de la corrupció del PP i una esquerra que adormia el somni dels justos. Però el cop d’efecte de Pedro Sánchez que va destronar Mariano Rajoy amb una moció de censura expressa ha despertat de cop i volta el PSOE, que, en dues setmanes, ha passat de ser el tercer en discòrdia a aconseguir el mànec de la paella.

El Govern més que paritari de Sánchez, el perfil solvent de molts dels seus ministres i les primeres decisions de l’Executiu, entre les quals hi ha la d’acollir el vaixell de refugiats 'Aquarius', rebutjat per Itàlia i Malta, han propulsat els socialistes des dels 75-79 escons que aconseguien a l’abril fins als 116-120 que vaticina ara l’enquesta del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. Un sondeig efectuat aquesta mateixa setmana, entre el dilluns 11 i el dimecres 13 de juny, i que per tant també recull els efectes de la primera patinada del nou Gabinet: la dimissió de Màxim Huerta com a ministre de Cultura després de només set dies al càrrec per haver defraudat Hisenda.

Ni l’esquerra ni la dreta no assolirien la majoria absoluta, però la suma de socialistes i podemistes es quedaria més a prop

Amb aquests xifres, si avui se celebressin eleccions, Sánchez s’elevaria fins al 28,6% dels vots, vuit punts més que a l’abril. La fidelitat de vot al PSOE també ha crescut set punts, és la més alta entre tots els partits i, a més de retenir dos de cada tres votants propis del 2016, els socialistes atraparien un de cada 10 electors de Ciutadans i gairebé una quarta part d’Units Podem. Però això no significa que Sánchez aconseguiria la governabilitat fàcilment, ja que la suma amb la marca de Pablo Iglesias, el seu aliat natural al Congrés, es quedaria a sis diputats de la majoria absoluta i obligaria el líder socialista a governar amb les mateixes pautes parlamentàries amb què va fructificar la moció de censura.

L’escalada del PSOE ha erosionat una mica més els morats, que en dos mesos han cedit un altre punt i mig en vot estimat i se situarien amb 47-50 escons (ara en té 71 i quatre mesos enrere arribava gairebé a la seixantena). Però res comparat amb l’impacte que patiria Ciutadans, l’atordiment del qual està més que justificat: de l’abril al juny ha retrocedit 5,7 punts i de conquerir l’or amb 114 diputats ha passat a conformar-se amb el bronze amb 75-80. I si encara manté el pols amb el PP és precisament per l’atracció que Rivera manté entre part dels votants populars. No obstant, la fidelitat de vot taronja es desploma més de 22 punts perquè els socialistes sí que han aconseguit minvar les fugues a Ciutadans.

Escapçats i en fase de convalescència, els sequaços del dimissionari Rajoy no varien gaire el seu resultat de l’abril. Repeteixen el 21% dels sufragis de fa dos mesos i una forquilla de 79-83 escons. Però la sagnia de votants al calador de Rivera continua imparable: una quarta part dels votants del PP el 2016 donarien suport ara a Ciutadans. Malgrat tot, la dreta ho tindria més difícil per forjar un Govern alternatiu, ja que la suma de populars i taronges situaria el llistó a tot estirar en els 163 escons, a 13 de la majoria absoluta.

Dos de cada tres espanyols aprova el relleu a la Moncloa, encara que les opinions sobre el nou Gabinet estan dividides

La primera enquesta del GESOP després de la moció de censura posa de manifest un ampli suport dels espanyols al canvi de Govern, que aproven el 65% dels ciutadans. Té l’aval gairebé unànime dels votants del PSOE i Units Podem, així com de sis de cada 10 electors de Ciutadans. Només entre els votants del PP hi ha una majoria en contra. Quatre de cada 10 espanyols valoren el nou Executiu central i només un 16,5% té una opinió negativa. Les percepcions favorables són majoritàries entre els votants socialistes i entre els podemistes, tot i que entre els qui van triar la papereta taronja el 2016 també es dona una majoria favorable al Gabinet de Sánchez.

Això sí, quan es pregunta per la confiança que genera el nou Govern, les opinions estan dividides. Quatre de cada 10 espanyols li donen un vot de confiança, però gairebé el 55% en desconfia totalment. En aquest indicador es polaritzen les posicions entre dreta i esquerra, ja que els votants del PSOE i Units Podem es mostren benèvols amb l’Executiu davant el rebuig que li brinden els simpatitzants del PP i Ciutadans.

En concret, la majoria dels entrevistats confien molt o bastant en el Consell de Ministres a l’hora d’abordar la igualtat de gènere i la defensa de la llibertat d’expressió, un camp, aquest últim, en el qual Sánchez s’ha compromès a derogar la polèmicallei mordassadel PP. Per contra, regna l’escepticisme quan es tracta de gestionar la millora de les pensions (just amb un pacte en potència per vincular la pujada de les prestacions amb l’IPC), la lluita contra la corrupció (precisament l’espoleta de la fugaç caiguda de Rajoy) i la millora de l’economia.

El 68% dubta que el nou Executiu pugui resoldre el conflicte català i només el 27% hi confia

Notícies relacionades

Menció a part mereix la turbulenta carpeta del conflicte català. Amb la reunió entre els presidents Sánchez i Quim Torra encara sense data i la voluntat d’afrontar l’hercúlia tasca de reformar la Constitució, el 68% dels espanyols tenen poca o nul·la confiança en el fet que Sánchez aconsegueixi reencarrilar les aigües revoltes del procés després del pas de la DUI i el 155. Només el 27% té alguna esperança en aquest sentit amb el canvi d’inquilí de la Moncloa. Encara que el sondeig no permet saber qui guanyaria les eleccions generals a Catalunya, ERC es mou en una forquilla de 8 a 10 escons (ara en té 9), mentre que CDC cauria de 8 a 5-7 diputats.

Una altra dada que apuntala l’èxit socialista és la important millora que experimenta Sánchez en la seva valoració com a líder. El nou president voreja l’aprovat amb un 4,9 (vuit dècimes més que a l’abril) i s’erigeix en el polític més ben valorat, superant a Rivera (4,3, tres dècimes menys), que treu la seva pitjor nota des que va irrompre en la política estatal. Sánchez també és el més ben puntuat entre els seus propis votants i aconsegueix una bona nota entre els simpatitzants d’Units Podem (5,7), no molt llunyana de la que rep Iglesias (6,2).

Fitxa tècnica de l’enquesta del GESOP

<strong>Tècnica</strong>: entrevistes telefòniques assistides per ordenador.<br/><strong>Univers</strong>: població de 18 anys i més a Espanya.<br/><strong>Nombre d’entrevistes</strong>: 800.<br/><strong>Mostreig</strong>: Estratificat per autonomia i mida de municipi amb selecció aleatòria de llars i quotes creuades de sexe i edat.<br/><strong>Error de la mostra</strong>: +/- 3,5% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.<br/><strong>Treball de camp</strong>: de l’11 al 13 de juny.