BARÒMETRE D'ESPANYA DEL GESOP

Enquesta eleccions generals: L'enfonsament del PP i la letargia de l'esquerra catapulten Ciutadans

Rivera guanyaria les eleccions amb 114 escons i Rajoy cauria a 79 en ple 'cas Cifuentes'

La formació taronja podria governar amb els populars o amb el PSOE, que també retrocedeix

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el Govern del PP perdut en l'endimoniat laberint català i en extrema soledat parlamentària, i amb l'esquerra desapareguda de tot combat, la marca alternativa del centredreta espanyol, Ciutadans, està aconseguint campar al seu aire amb la seva calculada estratègia del pal i la pastanaga a parts presumptament iguals. L'històric triomf en les eleccions catalanes i els mínims a què cotitza la marca PP consagrarien en aquests moments Albert Rivera fins a la Moncloa. Mariano Rajoy es veuria devorat pel seu soci preferent i hauria de lluitar amb el PSOE per salvar la medalla de plata. I el partit taronja hauria d'elegir company de govern entre populars i socialistes.

Segons el Baròmetre Polític d'Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, en unes eleccions legislatives, Ciutadans es catapultaria des del 12,9% dels vots que va obtenir el 2016 al 28,5%, i dels 32 diputats actuals a una forquilla d'entre 110 i 114. Fa un any, Rivera a penes aconseguia millorar els seus registres. Ara lidera amb claredat tots els indicadors a l'atraure un de cada quatre votants del PP, al 15% de l'electorat socialista i al 22% d'abstencionistes. El líder dels taronges és a més el polític més ben valorat encara que sense arribar a l'aprovat, encapçala les preferències com a president i el seu ganxo entre els electorats rivals és encara més elevat que entre els seus propis votants.

El treball de camp del sondeig es va efectuar del 12 al 18 d'abril, amb tres fronts oberts per al Govern i el PP: el debat sobre l'abast del delicte de terrorisme, la manifestació pels presos independentistes i el flagell persistent del màster fantasma de la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes. Tan advers context ha desplomat la intenció de vot a Rajoy, que es quedaria 7,5 punts per sota de Rivera i perdria gairebé 12 punts respecte a les últimes eleccions. Amb el 21% dels vots, el PP es precipitaria dels seus 137 escons actuals a 79-82.

QUART EN VOT DIRECTE

Poc més de la meitat dels votants populars del 2016 escollirien avui la mateixa papereta, raó per la qual els populars són quarts en intenció directa de vot (el vot sense 'cuina'), al mateix nivell que Units Podem. El PP obté el seu pitjor resultat en aquesta sèrie de baròmetres i per primera vegada des del 2009 –amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa– no seria la formació més votada. Fa un any, Rajoy consolidava sense problemes el seu registre actual.

En comparació, el PSOE esmorteeix millor que el PP el cop que Ciutadans propina al tauler polític, gràcies en bona mesura a la debilitat que consignen les hosts de Pablo Iglesias. A Pedro Sánchez el baròmetre el fa retrocedir dos punts respecte a la seva última marca electoral i passaria de 85 a 75-79 diputats. El lleu consol per a l'avui primer partit d'oposició seria que podria somiar amb disputar-li al PP la segona posició. Els socialistes empitjoren fins i tot els seus resultats del sondeig de fa un any, quan el partit es trobava en situació interina i esperant les primàries que van retornar el control del partit a Sánchez, que en els últims dies ha sortit de la seva letargia per exigir a Rajoy una qüestió de confiança si no pot salvar els Pressupostos.

CAIGUDA MORADA

Notícies relacionades

Llavors Podem també estava convalescent de l'agitada assemblea en què Iglesias va conquistar tot el poder en la formació enfront d'Iñigo Errejón. Un any després, els morats, que acaben de reobrir aquella ferida a Madrid, continuen sense consolidar-se com a recanvi a l'ala esquerra. Perdrien tres punts respecte a les generals del 2016 i els seus 71 parlamentaris actuals es quedarien en 55-59. Un any enrere, a pesar de les seves turbulències internes, aconseguien consolidar els seus registres.

A pesar d'aquesta fotografia tan canviada del GESOP, el 45,7% dels espanyols creuen que el PP tornaria a guanyar les eleccions, davant del 30,6% que aposten per Ciutadans.