CONSELL DE MINISTRES

El Govern espanyol estudiarà apropar els polítics presos al finalitzar la instrucció

Celaá: "Quan les circumstàncies canvien, es requereixen altres polítiques"

Sánchez es reunirà amb Torra "ben aviat", després de veure Urkullu

pedro

pedro

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, ha assegurat que una vegada es donin oficialment per concloses les diligències judicials al Suprem que afecten els polítics catalans presos serà el moment en què l’Executiu socialista, ha dit, "avaluarà" un possible acostament a presons catalanes i actuarà "pel bé de tots". Celaá s’ha pronunciat així, sense donar més pistes sobre quin és el calendari que maneja realment el Ministeri de l’Interior per a aquest assumpte que s’ha col·locat en el focus de l’actualitat. "Quan les circumstàncies canvien, es requereixen altres polítiques", ha apuntat la portaveu governamental.

Aquest dijous l’instructor de la causa al Suprem, el jutge Pablo Llarena, va emetre una interlocutòriaPablo Llarena,  en què va apuntar que no és seva la competència d’apropar o no els presos. Això significa, que la decisió és política i s’ha d’emmarcar al departament que ara porta el ministre Fernando Grande-Marlaska.

"Aquesta és una qüestió de matisos. El Govern central és conscient que els presos en situació provisional estan a disposició del jutge d’instrucció i han de ser a prop del jutge d’instrucció. Una vegada concloses les diligències, estan sota la competència d’Institucions Penitenciàries", ha assenyalat Celaá. 

Trobades amb presidents autonòmics

Notícies relacionades

La qüestió dels dirigents independentistes empresonats formarà part de la trobada que el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, mantindrà "ben aviat" amb el president, Quim Torra. La cita s’emmarca dins de les reunions que Sánchez mantindrà amb tots els mandataris autonòmics. L’ordre d’aquestes cites vindrà determinat per l’antiguitat dels estatuts d’autonomia de cada un dels territoris. El primer a veure’s amb el president serà el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu. Després es reunirà Torra amb Sánchez. Fonts governamentals assenyalen que la decisió sobre els polítics presos no estarà determinada per l’actitud que mostri el president en la seva reunió amb el líder socialista. "No tenim cap hipoteca", expliquen a la Moncloa. 

Celaá, finalment, s’ha referit a la pròxima reobertura de les delegacions diplomàtiques de la Generalitat a l’estranger. Igual que el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, la portaveu del Govern central ha transmès que aquests centres, que també tenen altres autonomies, són legals. Una altra cosa és per a què s’utilitzin. "S’han de normalitzar les relacions i evitar la tensió. Assistim amb respecte a l’obertura d’ambaixades. Moltes comunitats autònomes les tenen. Però òbviament el Govern espanyol té procediments per conèixer què s’està fent en aquests centres", ha conclòs la ministra.