NOU GOVERN

Artadi no renuncia a la via unilateral per aconseguir la independència

La consellera de la Presidència aposta pel ¿diàleg¿ però insisteix a aprofitar les ¿debilitats¿ de l'Estat

20180604 396411 artadimo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou Govern de Quim Torra no renuncia a reprendre la via unilateral per aconseguir la independència, tot i que no forma part de les seves prioritats. Així ho ha assegurat la nova consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, tot i que insisteix que la seva voluntat de negociar amb l’Estat continua intacta.

“El dret a l’autodeterminació és innegociable. No podem renunciar a res. Si renunciem a la unilateralitat, ¿quin missatge estarem transmetent al país?”, s’ha preguntat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Artadi ha retret que Espanya “mostri actituds més imperialistes que d’una democràcia”, i ha instat el nou president del Govern central, Pedro Sánchez, a obrir el diàleg amb Catalunya.

Però si l’Estat opta per donar un cop de porta a les aspiracions dels independentistes i frustra la via acordada, “cal aconseguir la independència de Catalunya per altres camins”, ha assenyalat, i maniobrar “aprofitant debilitats, enfortint la societat i les institucions”.

Artadi s’ha mostrat decidida a impulsar un “procés constituent”, en què la ciutadania debati com es pot consolidar un estat independent.

Cautela amb Sánchez

Artadi ha demanat a Sánchez que reconegui que hi ha un problema polític, una cosa que ja va assumir el president del Govern en el seu discurs d’investidura via moció de censura, i que deixi de “fer seguidisme” del PP Ciutadans en el conflicte català. 

Com ja van assenyalar diferents dirigents independentistes, la consellera mostra cautela amb el nou líder de l’Executiu central: “Hem de veure què vol fer Pedro Sánchez. No tenim cap garantia que hi hagi canvis”, ha advertit, i li ha indicat que un gest agraït seria retirar la querella de la fiscalia pel procés

Pla de xoc contra el 155

Notícies relacionades

Un dels primers objectius del nou Executiu és esborrar qualsevol impacte del 155. Per això, impulsaran un “pla de xoc” per “avaluar i revertir els efectes” de l’aplicació d’aquest article de la Constitució a Catalunya. El Departament de la Presidència, dirigit per Artadi, organitzarà un “comissionat” que se centrarà en l’estudi d’aquesta intervenció de l’autonomia. Els membres d’aquest comitè podran participar en les sessions del Govern per retre comptes sobre les seves tasques.

Artadi ha rebutjat que s’estigui preparant una “purga” a la Conselleria d’Interior contra els càrrecs que van col·laborar amb l’aplicació del 155, però ha recalcat que “si cal fer canvis es faran pas a pas” i “amb molt de compte”, sense posar en risc la “garantia de la seguretat”.