DECISIONS DESPRÉS DE LA SORTIDA DE LA MONCLOA

Rajoy es prepara per encarar la seva successió

Dirigents del PP demanen un congrés a la tardor per triar la direcció que organitzarà les eleccions del 2019

El destí de Santamaría, ara només diputada rasa, donarà pistes de per on discorrerà el procés de relleu

zentauroepp43570651 spanish prime minister mariano rajoy arrives for a debate on180601102910

zentauroepp43570651 spanish prime minister mariano rajoy arrives for a debate on180601102910 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy gairebé no ha tingut temps de digerir la sortida de la Moncloa i s’ha posat a pensar en una cosa que aquests últims anys, cada vegada que esclatava un cas de corrupció al PP o en queia un capitost, molts esmentaven menys ell: la seva successió. El líder dels populars ha convocatdimarts la plana major del partit per fixar el full de ruta que els conservadors seguiran els propers mesos. Alguns dirigents consultats consideren que s’ha de celebrar un congrés extraordinari a la tardor com a tard i que, fins aleshores, Rajoy ha d’estar al capdavant per dirigir la transició i evitar que el PP s’obri en canal. D’aquest conclave sortiria el nou líder, amb mesos de marge per poder organitzar la pròxima cita a les urnes: municipals, autonòmiques i europees el maig del 2019. I, sobretot, un nou líder que es prepari per si Pedro Sánchez ensopega i és necessari fer-li front.

El nom que sempre s’ha inclòs a les travesses i que ara sembla com el seu relleu natural és eld’Alberto Núñez Feijóo, president de Galícia. Compartia terna amb l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’exministra María Dolores de Cospedal, però cap de les dues en aquests moments, assenyalen aquests mateixos dirigents, són capaces de concitar tant de suport com Feijóo.

Pluja d’idees

Aquests últims dies, el ja excap de l’Executiu ha mantingut converses amb polítics que han estat als seus governs i també amb membres rellevants del partit. Rajoy els ha demanat opinió, n’ha escoltat les anàlisis i ha pres nota. Quan donarà a conèixer els seus plans no està clar. Ho explica un exministre. “Ell et deixa parlar i parlar, no fica cullerada quan carregues contra uns o contra els altres. T’escolta i, en tot cas, afegeix alguna pregunta perquè continuïs parlant. Però no et diu el que ell pensa. Així ha sigut sempre”, explica.

Rajoy ha d’aclarir moltes incògnites i algunes donaran pistes sobre la successió. És el cas del que faci amb Santamaría, ara diputada rasa. L’ex vicepresidenta ha sortit durant anys en les càbales com a candidata a l’alcaldia o la Comunitat de Madrid, circumstància davant de la qual mai no ha mostrat una alegria especial. Ara han canviat les tornes. ¿Però voldrà competir quan, a mitjà termini, tot apunta que ja no estarà a les ordres de Rajoy?

Les candidatures del 2019

A més de decidir si ofereix Madrid a Santamaría o li demana que porti el grup parlamentari per dirigir una oposició que el PSOE preveu “brutal”, Rajoy intentarà recol·locar també altres dels seus ministres a les llistes municipals, autonòmiques i europees. L’exministra de Defensa Cospedal, que ara se centrarà en el partit com a secretària general, ja sap que Rajoy la considera una candidata “ideal” per a Castella-la Manxa. El gallec li va enviar el missatge via entrevista en plena crisi pel màster de Cristina Cifuentes, just quan alguns van recuperar el nom de Santamaría per salvar Madrid. Una, a la capital, i l’altra, a Toledo, van dir les males llengües.

A enfortir els territoris també poden anar els exministres Íñigo de la Serna (pot tornar com a candidat per a Cantàbria, ja que va ser alcalde de Santander) i Dolors Montserrat (com a relleu de Xavier García Albiol al capdavant del PPC). Per a les europees també es podrà escollir entre Íñigo Méndez de Vigo, Isabel García Tejerina i fins i tot Cristóbal Montoro.

Rebaixar les expectatives de la reunió de dimarts

Notícies relacionades

Dimarts Rajoy podrà aclarir algunes d’aquestes incògnites i una altra que l’afecta a ell: podrà confirmar si segueix o no com a diputat. Si es manté, seguirà aforat, una circumstància clau davant del’horitzó judicial del PP. "Hi ha moltes coses per fer i la primera és posar-se a fer oposició”, avisa un membre de la cúpula per rebaixar la transcendència que es dona al conclave d’aquesta setmana. En la reunió, a més de demanar mà dura amb el PSOE per garantir l’estabilitat econòmica i evitar que s’executi qualsevol “pacte fosc” amb els independentistes i els “vells amics d’ETA” (en paraules de Rafa Hernando), l’expresident tindrà l’oportunitat d’explicar per què va decidir no curtcircuitar l’arribada de Sánchez amb la seva dimissióCospedal va dir dijous, mentre Rajoy analitzava la situació en un restaurant, que els “números no quadraven” i no tenien assegurada l’elecció d’un altre membre del PP si el gallec feia un pas enrere.

¿I què hi dirà Aznar?

Hores després que Rajoy reuneixi els seus i reveli amb més o menys claredat el seu full de ruta, parlarà José María Aznar. L’expresident s’ha posat a l’agenda la presentació d’un llibre a la tarda, una oportunitat per comentar la situació. En l’entorn de Rajoy, quan divendres es denunciava la “injustícia” que suposava que sortís d’aquesta manera de la Moncloa, es recordava que la 'Gürtel' va néixer amb Aznar a la presidència del PP. Obviant que Rajoy és a la cúpula del partit des de 1989. L’“i tu més” també funciona a aquest nivell.