El PP a Sánchez: "Avui guanya vostè i perd Espanya"

Malgrat els atacs, el líder del PSOE estén la mà als populars en els "assumptes d'Estat"

Rafael Hernando sembra dubtes entorn dels "pactes foscos" assolits amb independentistes i "els amics d'ETA"

fadaa7aa-9d07-406e-8837-0dab2a17f733-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Rafael Hernando i Pedro Sánchez han protagonitzat aquest dimarts una dura topada en el debat previ a la votació de la moció de censura. El portaveu parlamentari del PP ha sembrat dubtes entorn dels“pactes foscos”que el líder del PSOE ha assolit amb els “populistes, els colpistes i els amics d’ETA”, en referència a Podem, els independentistes i Bildu, que donen suport a Sánchez; i s’ha encarregat de vaticinar tota una sèrie de mals per al país amb un “Govern Frankenstein” i ha posat en valor el PP i Mariano Rajoy. “Vostè guanya i perd Espanya”, ha resumit.

 “Avui guanya la democràcia”, li ha contestat Sánchez, que malgrat els atacs del PP s’ha compromès a “estendre la mà” als populars en “qüestionsd’Estat i convivència constitucional”. “Espero que vostès facin la mateixa oposició que el PSOE”, els ha etzibat, per a continuació recomanar al partit de Rajoy que “reflexioni sobre el que ha ocorregut”, es “regeneri” i deixi de “posar en qüestió les certeses de l’economia”.

Sánchez no ha entrat al cos a cos sobre si ha arribat o no a acords amb els partits que li donen suport, només ha especificat que vol que“Catalunya sigui a Espanya” i que “escoltarà Catalunya”. Així mateix, ha demanat a la resta de grups que, entre tots, “obrin un temps nou”, pel “bé del país”. Ell, per la seva part, s’ha compromès a “atendre les urgències socials”, però també complir amb els “compromisos europeus” i “garantirl’estabilitat pressupostària”.

Les raons de la no-dimissió

Hernando ha dedicat bona part del seu discurs a justificar per què Rajoy no ha dimitit, com li demanava Ciutadans i els sectors de més a la dreta. El popular ha subratllat que amb aquest pas no es garanteix un Govern del PP, ja que aquest partit no tindria els suports necessaris perquè el presumpte substitut de Rajoy fos investit. Per això, he demanat a Albert Rivera que deixi d’agitar la “dimissió trampa” i a Sánchez que aclareixi que quan ha demanat a Rajoy que fes un pas enrere només pretenia “humiliar-lo”.

Notícies relacionades

Així mateix, ha acusat el líder del PSOE de cometre un“frau”,utilitzant per a la seva escomesa el dolor provocat pelterrorisme. "No sé si serà capaç de mirar les víctimes a la cara. Ni Zapatero va ser capaç d’acceptar els seus vots [dels hereus de Batasuna] per ser president", ha sentenciat.

En aquest context, ha acusat el candidat de voler ser "president a qualsevol preu", i ha demanat a Sánchez que si el PP guanya el recurs que presentarà contra la sentència de la 'trama Gürtel', que ha precipitat la caiguda de Rajoy, dimiteixi, de la mateixa manera que si els tribunals sentencien contra els casos de corrupció que esquitxen en diversos àmbits el PSOE.