L'ANC es manifestarà aquesta tarda contra el "xantatge del 155"

L'entitat sobiranista assegura que el Govern "ha decidit mantenir un estat d'excepció a Catalunya per evitar reconèixer el conflicte polític"

zentauroepp42478132 barcelona 11 03 2018 manifestacion  republica  ara  en homen180311195400

zentauroepp42478132 barcelona 11 03 2018 manifestacion republica ara en homen180311195400 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC  i Òmnium Cultural es van afanyar aquest diumenge a llançar un comunicat al donar-se a conèixer l’acord entre Mariano RajoyPedro Sánchez Albert Rivera de mantenir de moment el control sobre la Generalitat com a resposta a la voluntat de Quim Torra d’anomenar consellers polítics presos i fugits. Les dues entitats sobiranistes es van interpel·lar per teixir aliances i respondre al que titllen de "xantatge", ja que el 155 s’havia d’aixecar amb la configuració d’un nou Govern.

Només un dia més tard, han organitzat una convocatòria expressa i criden els independentistes a concentrar-se aquesta mateixa tarda a les capitals de les quatre províncies. A Barcelona, es conjuraran davant del Centre Cultural el Born a les 19.30 hores, a Lleida a la plaça de la Paeria a les 20 hores, a Girona a l’avinguda 20 de juny a la mateixa hora i a Tarragona a la plaça Imperial Tarraco a les 20.30 hores.

"Estat d’excepció"

Davant d’aquest escenari, l’ANC recalca que "és el moment de recuperar el mandat de l’1 d’octubre i deixar de cedir davant del xantatge del 155", perquè assegura que el Govern "ha decidit mantenir un estat d’excepció a Catalunya per evitar reconèixer el conflicte polític". L’entitat pilotada per Elisenda Paluzie defensa que els consellers nomenats pel nou president tenen els drets polítics "intactes" i que "no hi ha cap base legal" per no publicar els seus nomenaments en el DOGC. De fet, insisteix que mantenir el 155 és l’últim intent per "torpedinar" la constitució d’un Govern que duu a terme "el tripartit nacionalista de PP, PSOE i Cs".

Notícies relacionades

Així mateix, Òmnium Cultural va denunciar en un comunicat l’"actitud de menyspreu del Govern espanyol i dels principals partits d’àmbit estatal" i va afirmar que aquest acord que allarga el 155 "demostren la nul·la voluntat de trobar solucions democràtiques dialogades per a Catalunya". Segons l’entitat, tot això és "una nova demostració de la poca qualitat democràtica de l’Estats espanyol i la vulneració sistemàtica de drets fonamentals".

"La defensa de les institucions catalanes per recuperar la gestió dels serveis bàsics i la salvaguarda de l’autogovern són una tasca necessària però no suficient per garantir els drets democràtics, cal aconseguir la República catalana", conclou l’ANC.