'TOUR' PER TRES PRESONS MADRILENYES

Torra, després de visitar els polítics presos: "Els consellers volen accedir al càrrec"

El president ha insistit a anomenar consellers Josep Rull i Jordi Turull i ha demanat diàleg a Mariano Rajoy i Pedro Sánchez

Dolors Bassa i Carme Forcadell li han retret durant la seva visita que no hagi format un Govern paritari

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tancat el seu ‘tour’ de trobades carceràries d’aquest dilluns visitant a la presó de Soto del Real Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Torra ha arribat amb puntualitat a la porta de la presó, on, al contrari que aquest matí a Estremera, no l’ha rebut cap directiu del centre. Abans d’entrar al recinte penitenciari, Torra s’ha inscrit en una finestreta, davant dels funcionaris de control i les seves petites cambres de registre, en una sala d’espera on esperaven torn sis familiars de presos. 

Malgrat la prolongació de l’aplicació del 155, el president de la Generalitat, Quim Torra, insisteix a nomenar consellers del seu govern Josep Rull i Jordi Turull, empresonats de forma preventiva per ordre del jutge Llarena. Això es desprèn de les declaracions que, en una compareixença sense preguntes, ha fet el matí d’aquest dilluns al sortir de la presó madrilenya d’Estremera, on ha iniciat un ampli ‘tour’ de visites als polítics presos.

Torra ha comunicat oficialment el seu nomenament a Rull i Turull, que ells han acceptat assistint a la trobada, segons han tuitejat després, amb "roba formal". El president ha explicat a la sortida: "Els consellers nomenats em demanen que remarqui la seva voluntat d’accedir al càrrec i que demani a Llarena la seva llibertat, perquè puguin accedir a la seva presa de possessió dimecres a Barcelona".

El president Torra, a l’arribar a la presó madrilenya de Soto del Real per visitar Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. / DAVID CASTRO

Torra ha aprofitat la seva finestra mediàtica a la porta de la presó per demandar de nou diàleg. "Que la política torni a la política", ha clamat. "Senyor Rajoy, senyor Pedro Sánchez -ha dit sense nomenar Albert Rivera-, asseguem-nos, parlem, dialoguem. Solucionem com més aviat millor una situació que mai no hauria d’haver-se produït".

El president ha advertit que ell, o consellers del seu govern, continuaran venint a les presons "les vegades que faci falta", per veure presos que, segons la seva opinió "pels delictes dels que han sigut acusats, a cap país d’Europa no estarien en presó preventiva", ha dit després d’insistir que "la seva causa és justa i honorable". En la seva intervenció no hi ha hagut cap menció particular a la seva trobada amb l’exvicepresident i número u d’ERC, Oriol Junqueras.

Vis-a-vis

Joaquim Torra ha volgut dotar d’un contingut simbòlic aquesta visita, la primera que fa un president de la Generalitat a polítics empresonats. "Hem volgut que la nostra primera visita oficial com a president de la Generalitat sigui a les presons on hi ha les preses i presos polítics catalans", ha dit en una al·locució als mitjans en què ha lamentat "aquesta injustícia, que afecta no només els presos, sinó també profundament les seves famílies, que han de fer 600 quilòmetres per poder veure’ls".

En una agenda de vuit hores atapeïdes, l’equip del nou president de la Generalitat ha encaixat nou trobades i un recorregut de 250 quilòmetres entre els centres penitenciaris d’Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real. Torra ha volgut començar per Estremera, la presó que allotja més polítics catalans -Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i Joaquim Forn-, un centre que dirigeix el funcionari de presons Enrique Valdivielso, bon coneixedor de Catalunya: el seu germà José Luis ha sigut sota diversos governs de la Generalitat subdirector general de les presons catalanes.  

Torra es mou amb un seguici que ocupa tres cotxes. Finalitzada la trobada a Estremera, el president ha sortit cap al centre penitenciari Madrid II, la presó de dones d’Alcalá-Meco, on ha visitat l’exconsellera Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. En un tuit emès al final de la trobada, Forcadell ha agraït la visita i ha revelat que ha retret al president que el seu govern no sigui paritari. 

En grup

Poc més de dues hores ha durat la visita de Torra a Estremera, una la d’Alcalá i una hora i mitja la de Soto del Real. no hi ha precedents d’una visita d’un president de la Generalitat a interns d’una presó. Les trobades de Torra amb les preses i presos han hagut de ser necessàriament curtes. Les comunicacions són un dels aspectes més reglats de la vida a la presó, i han de celebrar-se d’un en un tret d’excepcions. Als anys 90, als presos de l’operació Nécora, mig centenar, no se’ls van permetre reunions grupals amb els seus advocats, amb la qual cosa els lletrats es passaven hores veient d’un en un els seus clients per explicar-los la mateixa estratègia de defensa.

Però aquesta vegada, i contra el que informaven fonts penitenciàries al començament de la visita, fonts del seguici de Torra relaten que s’han permès reunions en grup en locutoris dels que s’utilitzen per als vis-a-vis amb advocat. Al matí, a Estremera, la reunió ha començat a tres bandes (Torra, Rull i Turull), i després han pogut incorporar-s’hi Forn, Junqueras i Romeva, segons les mateixes fonts.

Visita ajornada

Mentre Torra arribava a Soto del Real, el president del Parlament, Roger Torrent, iniciava a Alcalá-Meco el seu propi programa de visites als polítics presos, que s’estén durant aquest dilluns i dimarts. Aquesta tarda, Torrent es veu amb Forcadell i Basa i dimarts completarà amb els cinc exconsellers interns a Estremera i, més tard, els Jordis a Soto.

El de Torrent és un tour que no estarà marcat per la precipitació i les improvisacions que han envoltat la preparació de la visita de Torra, per a qui la cita redobla el seu simbolisme -i el seu efecte mediàtic- en plena extensió de l’aplicació de l’article 155. Torra va anunciar aquest ‘tour’ carcerari per a divendres passat, però va haver d’ajornar la cita fins aquest dilluns perquè, per a les seves visites a la presó, faltava un requisit indispensable: que els presos les demanessin burocràticament.

En una explicació oficial, la Generalitat va comunicar la nit de dijous passat que el viatge es retardava "per raons organitzatives i logístiques a petició del Ministeri de l’Interior". Fonts d’aquest departament neguen que posessin obstacles: "Només és que han de fer, com tots els ciutadans i sense privilegis, els tràmits necessaris".   

Notícies relacionades

El matí de divendres passat no hi havia encara confirmació per al ‘tour’ de Torra, però a la tarda ja va circular per la presó d’Estremera una comunicació interna avisant que el president vindria a veure aquest dilluns els exconsellers presos.

Oriol Junqueras és l’exmembre del Govern català pres que més visites ha rebut. Entre aquestes, les del president del Parlament, Roger Torrent; el diputat socialista Carles Castillo; l’ex secretrari general de Podem Dante Fachín; la número dos d’Esquerra, Marta Rovira; el periodista Xavier Sardà, i diversos religiosos.