Rajoy minimitza el xoc amb Rivera i demana 'un clima tranquil' al seu soci

El president no dona per trencat el pacte amb Ciutadans, que afirma que el PP ha pactat amb ERC com 'sortir de l'embolic'

El líder conservador atribueix el debat sobre les disputes entre Cospedal i Santamaría a un problema 'masclista'

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha minimitzat aquest dijous el xoc amb Albert Rivera, que dimecres va donar per trencat l’acord amb el PP entorn del conflicte català. El líder conservador ha qualificat d’"episodi poc important" l’amenaça llançada pel líder de Ciutadans després d’una esbroncada en la sessió de control en el Congrés, en comparació amb un altre "episodi més important", amb referència a la necessitat de posar en marxael 155 per intervenir Generalitat. "Jo soc optimista. El pacte ha funcionat i faré el que sigui necessari per mantenir-lo", ha manifestat en una entrevista a Antena-3. 

El problema es basa que els taronges exigeixen a Rajoy que recorri el vot delegat de Toni Comín i Carles Puigdemont però l’Executiu no pot, segons ha explicat el president, perquè l’Advocacia de l’Estat considera que "no té legitimació" per impugnar-lo. Per al president, aquest conflicte és un "tema menor" i en la vida convé centrar-se en coses més importants.

En aquest context, ha deixat un encàrrec per al seu socid’investidura: "Les dues parts han de fer un esforç, no només per complir-lo [l’acord], sinó per generar un clima tranquil". 

La resposta de Rivera

Gairebé alhora, el líder taronja ha concedit una entrevista entrevista a Telecinco, en què no ha incidit en la intenció de trencar el pacte però sí que ha continuat amb les seves pulles al PP, ja que ha assenyalat que aquest ha pactat amb el PNB i ERC "com sortir de l’embolic" català i per això no aplica el 155 "de manera seriosa" i no recorre la delegació del vot. Rivera ha demanat a més a Rajoy que no aixequi la intervenció fins que no hi hagi un "compromís de respecte" al marc constitucional del nou Govern, informa Juan Carlos Rosado.

I és que el xoc se circumscriu alprocési no afecta els pressupostos, que Ciutadans recolzarà. Referent a això, Rajoy ha considerat d’"urgència nacional" que es formi un Executiu autonòmic que no "divideixi la gent, que intenti ser de tothom i que compleixi la llei". Si hi ha aquestes circumstàncies, ha tornat a comprometre’s a dialogar amb el president que sigui elegit. "Per part meva faré tot el que tingui a l’abast per normalitzar la situació", ha afegit.

En aquesta línia, ha considerat un "disbarat" que es repeteixin les eleccions i ha trobat "normal" que hi hagi discrepàncies entre diversos jutges sobre si els polítics catalans processats van cometre rebel·lió. 

La disputa entre Cospedal i Soraya

D’altra banda, el president ha minimitzat les desavinencesentre Soraya Saénz de Santamaría Dolores de Cospedal, que es van tornar a posar de manifest a la recepció a Madrid amb motiu de la festivitat del Dos de Maig. Rajoy no ha entrat a especificar si s’avenen o no, tan sols ha assenyalat que per a ell és un "tema molt petit" i el debat, "masclista", perquè si fossin "dos homes" no s’hauria posat el focus en la seva relació personal. Així mateix, ha alabat la gestió de totes dues. 

Com en cada entrevista, Rajoy ha hagut d’enfrontar-se a preguntes sobre la corrupció en el seu partit. En aquest context, ha mostrat el seu recolzament a Alberto Ruiz-Gallardón, recentment imputat pel 'cas Lezo'. "Jo no crec que es vegi afectat per res d’això", perquè és una persona "honrada, decent i competent", ha assenyalat. Si bé no és la primera vegada que el líder del PP recolza un dels seus investigat pels tribunals i després s’ha de retractar de les seves paraules. 

Notícies relacionades

A més, el president ha asseverat que va tenir un "disgust" quan va veure el vídeo de Cristina Cifuentes robant en un supermercat. Rajoy ha dit que desconeixia la gravació i ha afirmat que sempre es disgusta quan polítics, del seu partit o d’altres, protagonitzen "fets que a la gent no li agraden". 

Finalment, ha assegurat que aplicarà la "llei" i no variarà la seva política penitenciària després de la dissolució d’ETA i en referència al seva possible reelecció de cara al 2020 ha tornat a esquivar el tema al manifestar que aquell any estarà "on diguin el seu partit i els espanyols".