SENSE INCIDENTS

Tensió als carrers de Barcelona entre els CDR i els GDR

Els Mossos intervenen per impedir xocs entre grups a favor i en contra de la independència a la plaça de Francesc Macià

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els llaços grocs amb què els independentistes mostren el seu suport als seus líders empresonats van mobilitzar ahir dilluns a Barcelona grups favorables i contraris a la secessió, i mentre uns els col·locaven en diferents edificis de la ciutat els altres els retiraven poc després. La tensió va arribar al seu punt més alt ja entrada la nit a la plaça de Francesc Macià, on es van trobar els dos grups davant d'un fort desplegament dels Mossos, que van evitar qualsevol altra cosa que no fos el crit de proclames.

Membres dels autodenominats Grups de Defensa i Resistència (GDR) –contraris a la independència de Catalunya– es van dedicar a retirar els llaços grocs que els participants d'una manifestació delsComitès en Defensa de la República (CDR) havien col·locat prèviament.

L'acció, convocada a les 19 hores, tenia com a objectiu donar una resposta a la convocatòria dels CDR, que va començar a les 19.30 hores davant la Conselleria d'Ensenyament en favor de la llibertat dels líders sobiranistes empresonats.

La manifestació sobiranista va continuar el seu recorregut per l'Escola Augusta, l'Escola Nausica i va finalitzar a l'Escola Infant Jesús, al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi, i els manifestants van col·locar llaços grocs en tots aquests punts.

Malgrat que la convocatòria dels GDR pretenia observar els llocs on els manifestants col·locaven els llaços per després retirar-los en una altra marxa convocada a les 22 hores, diferents membres dels GDR van acabar traient els llaços just després del pas dels manifestants sobiranistes.

Reivindicar sense embrutar

Un portaveu dels GDR, Jaime Vizern, va destacar que "tothom es pot reivindicar, però no embrutar", i va assenyalar que l'objectiu inicial de la marxa era "fer acte de presència" davant de la manifestació independentista i no retirar els llaços immediatament després de la marxa.

"Si tornen a embrutar part de Barcelona es farà una concentració de diverses 'brigades de netejaper netejar la zona", va advertir.

La tensió va anar ‘in crescendo' quan grups autodenominats "antifeixistes" i els CDR van convocar a través de les xarxes socials una concentració paral·lela per fer front als GDR. Les dues concentracions van coincidir a la plaça de Francesc Macià, on els Mossos els van separar mitjançant un cordó per impedir que es poguessin apropar els integrants de les dues concentracions.

Notícies relacionades

Es van poder escoltar lemes com «No, no, no, nazis no», «Fora feixistes dels nostres barris», «Fora guarros dels nostres barris», «Puigdemont a presó», «Visca Espanya» o «Aigua i sabó és la solució».

Finalment, cap a les 22.45 hores els convocants unionistes van decidir donar per finalitzat l'acte i es van començar a dissoldre.