CAP A LA INVESTIDURA

Junqueras insta a formar Govern "per no malbaratar" el resultat del 21-D

"No guanyem res perpetuant el 155", adverteix el líder d'ERC a JxCat en una entrevista des de la presó d'Estremera

FILE PHOTO: Dismissed Catalan vice president Oriol Junqueras  arrives to Spain’s High Court after being summoned to testify on charges of rebellion, sedition and misuse of public funds for defying the central government by holding a referendum on secession and proclaiming independence, in Madrid, Spain, November 2, 2017.  REUTERS/Javier Barbancho/File Photo

FILE PHOTO: Dismissed Catalan vice president Oriol Junqueras arrives to Spain’s High Court after being summoned to testify on charges of rebellion, sedition and misuse of public funds for defying the central government by holding a referendum on secession and proclaiming independence, in Madrid, Spain, November 2, 2017. REUTERS/Javier Barbancho/File Photo / Javier Barbancho (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha instat JxCat a formar Govern per no malbaratar, diu, els resultats que els independentistes van aconseguir en les eleccions del 21-D. Junqueras s'afegeix, així, a la petició que la resta de polítics presos van fer per carta a l'expresident Carles Puigdemont.

En una entrevista concedida, via carta, a Catalunya Ràdio, des de la presó d'Estremera, Junqueras afirma que, després de tres investidures fallides –Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull–, l'aposta ara ha de ser "formar Govern". "No guanyem res sense Govern, i, en canvi, ens arrisquem molt per tornar, en el millor dels casos, a la mateixa situació", afirma. I afegeix: "No entenc quin sentit té que malbaratem el resultat del 21-D, que no comencem a treure-n’hi profit. Amb tots els presos amb qui he parlat coincidim que és necessari formar Govern".

En aquest punt, Junqueras insta la CUP –el suport del qual és necessari perquè el candidat de JxCat s'asseguri la investidura– a decidir "si vol ser part de la solució". "La CUP ha de decidir si vol sumar i ajudar. Si vol fer una aposta estratègica que ens porti a sumar complicitats i a ser més forts o no". En el mateix paquet, el líder d'ERC suma els comuns: "S'han de sumar sense complexos a la defensa dels drets i les llibertats contra l'autoritarisme i la regressió democràtica", considera.

Notícies relacionades

En l'entrevista, Junqueras mostra la seva discrepància amb l'opinió de Puigdemont que unes noves eleccions no serien cap drama. "Insisteixo, és important aprofitar el resultat (del 21-D). Si en lloc d'aprofitar-lo, el que fas és jugar-te'l, el que pot passar, en el millor dels casos, és que tornis al lloc en què estaves. La pregunta és què guanyem no formant Govern. No guanyem res perpetuant el 155. Recuperar les institucions ja és un pas per si sol, encara que és obvi que només és un primer pas i que en fan falta més".

Junqueras també es pronuncia sobre el delicte de rebel·lió de què se l’acusa, a ell i a la resta de polítics independentistes presos. "És un delicte que a Europa tothom diu que no existeix", considera, abans d'apuntar que "només aquest fet hauria d'obligar els demòcrates espanyols a reflexionar. Només cal veure la situació dels processats: a Espanya, presos; a Europa, lliures".