enaltiment del terrorisme gihadista

Detingut a Guadalajara un marroquí per incitar a cometre atemptats suïcides

Utilitzava les xarxes socials per divulgar propaganda de les organitzacions terroristes DAESH i Al-Qaida

rcurso-polica

rcurso-polica

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Agents de la Brigada Provincial d'Informació de Madrid, en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Guadalajara, i coordinats per la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, han procedit a la detenció a Guadalajara d'un ciutadà de nacionalitat marroquina per la seva presumpta participació en diversos il·lícits penals relacionats ambl'enaltiment terrorista de naturalesa gihadista.

El detingut, fortament radicalitzat, utilitzava les xarxes socials per divulgar propaganda de les organitzacions terroristes DAESH i Al-Qaida. Se li han confiscat diversos mitjans electrònics, terminals telefònics i documentació de gran interès i que estan sent analitzats pels investigadors, segons ha informat en nota de premsa la Policia Nacional.

Poques hores després que tinguessin lloc els atemptats terroristes perpetrats l'agost passat a Barcelona i Cambrils, i gràcies a la informació aportada per un ciutadà, es va començar la investigació, denominada NIOBE, i que ha culminat aquest dilluns amb la detenció del ciutadà d'origen marroquí, que duia a terme una tasca incessant d'enaltiment terrorista.

Les publicacions que difonia el detingut a través de diverses xarxes socials que ell mateix gestionava anaven des de missatges dels líders religiosos més radicals de l'autodenominat Estat Islàmic fins a material divers que incitava de forma directa la comissió d'actes terroristes contra objectius occidentals.

Divulgava vídeos amb instruccions per dur a terme la Gihad i que assenyalaven diversos objectius que podran ser objecte d'atacs, com ara bancs, universitats o hotels. En els vídeos esmentats, que el detingut difonia i encoratjava amb frases perquè el seu contingut violent fos tingut en compte, també enaltia i cridava a realitzar atemptats suïcides contra tot el que representi Occident.

De DAESH a Al-Qaida

Una de les circumstàncies que més ha cridat l'atenció dels investigadors és que en el detingut, igual com en diversos entorns radicals de tall islamista que estan sent objecte de seguiment, s'ha pogut observar un canvi substancial de suport i exalçament al grup terrorista Al-Qaida.

Des que l'autodenominat Estat Islàmic ha estat derrotat -fins i tot aquest grup terrorista ha arribat a admetre la seva derrota en zones de conflicte sirianoiraquià- hi ha diversos clergues i seguidors que han començat a criticar la forma d'actuació de Daesh i a lloar la manera de procedir d'Al-Qaida.

Notícies relacionades

Aquesta línia s'ha pogut percebre a les diferents publicacions que feia el detingut: si bé en un primer moment enaltia l'Estat Islàmic, i fins i tot va arribar a crear perfils en xarxes socials, sota el nom del líder de l'esmentat grup terrorista Abu Bakr Al Baghdadi, posteriorment ha difòs vídeos que enalteixen l'organització terrorista Al-Qaida.

La investigació s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció Número 5 i de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.