PROCÉS PELS PREPARATIUS DEL REFERÈNDUM UNILATERAL

Multa a dos exalts càrrecs del Govern per intentar apartar el jutge de l'1-O

L'Audiència de Barcelona considera que van actuar amb mala fe al pretendre recusar el magistrat sense motiu

Els dos diputats d'ERC al Parlament Josep Lluís Salvadó i Josep Maria Jové ja han dipositat aquesta suma

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona ha imposat una multa de 1.500 euros als diputats d'ERC al Parlament i exalts càrrecs del Govern català, Josep Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, per intentar apartar amb mala fe de la investigació dels preparatius del referèndum unilateral de l'1-O el jutge de Barcelona que instrueix la causa, Juan Antonio Ramírez Sunyer. Aquests dos polítics figuren com a imputats en aquest procés judicial i van ser detinguts el 20 de setembre del 2017. El tribunal de la Secció Segona també ha imposat dues sancions, cadascuna de 1.500 euros, a Josep Masoliver Puig, de la fundació PuntCat, i una multa de la mateixa quantitat a Juan Manel Gómez Sanz, cap de riscos del Centre de Seguretat de la Infomació a Catalunya (Cesicat). Fonts judicials han assegurat a aquest diari que aquestes persones ja han pagat aquesta suma de diners.

Tant Salvadó, que va ser secretari d'Hisenda de l'Executiu de Carles Puigdemont, com Jové, secretari general de Vicepresidència i Economia i Finances, van presentar per separat un escrit de recusació contra el jutge Ramírez, al considerar que tenia un "interès directe o indirecte" en el plet. A aquestes dues peticions, que han estat rebutjades, s’hi va adherir Masoliver i, a una, Gómez Sanz. Per aquesta raó l'Audiència de Barcelona els ha sancionat tots quatre. 

Rebutjats tots els motius

En el cas de Jové, l'Audiència de Barcelona conclou en la seva interlocutòria a finals del 2017 que “ni un dels 14 motius” al·legats per l'exalt càrrec podia conduir a l'estimació de la seva pretensió, ja que l'“amalgama d'afirmacions” en què se sustentava la sol·licitud no compta amb cap “corroboració”. Segons el tribunal, tant aquest investigat com Masoliver, que es va adherir a la petició, han actuat “amb mala fe” amb l'objectiu d'“apartar del coneixement de la causa el jutge que ja la coneixia, sent conscients que la seva pretensió mancava del més mínim fonament, al basar-se en simples al·legacions no sustentades en cap element probatori que les avalessin”.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, el tribunal rebutja que el jutge Ramírez hagi actuat guiat per un “interès directe o indirecte” en la causa, per la qual cosa no aprecia “base jurídica” per sumir la tesi de l'exalt càrrec del Govern català. L'Audiència avala, com a exemple, que el jutge d'instrucció mantingués durant mesos el procés en secret i que encarregués les diligències a la Guàrdia Civil, que ha actuat de policia judicial. “No es pot fer cap retret en aquest sentit al jutge, que estava legitimat per auxiliars de la Guàrdia Civil en la seva tasca instructora”, assenyala la interlocutòria.

Amb arguments semblants, també es va rebutjar la petició de recusació de Salvadó, a la qual també es va adherir Masoliver i Gómez Sanz. En aquest cas, l'Audiència resol que “no n'hi ha prou” amb el fet que que els dubtes sobre la falta d'imparcialitat del jutge “sorgeixin a la ment de la part”, sinó que és precís determinar cas a cas “si assoleixen una consistència tal que permetin afirmar que es troben objectivament i legítimament justificades”.