CRISI POLÍTICA A MADRID

Ángel Garrido, president madrileny en funcions: "Cifuentes no ha incomplert el codi ètic del PP"

El president interí assegura que "acatarà" com a «militant disciplinat» el que Rajoy decideixi sobre la successió a Madrid

img 3012

img 3012 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El president en funcions de la comunitat de Madrid, Ángel Garrido, creu que la seva antecessora, Cristina Cifuentes, "no ha incomplert el codi ètic" del Partit Popular amb els detalls de la seva conducta (màster i robatori) que s'han conegut des del 21 de març.

"La decisió sobre si Cristina Cifuentes ha de continuar sent presidenta del PP de Madrid correspon a dues persones, a ella mateixa i al president nacional", ha afirmat quan li han preguntat els periodistes aquest dijous durant la seva primera compareixença davant els mitjans com a interí en la presidència madrilenya.

Ha estat una aparició pública que Garrido ha intentat polir al màxim presentant-se com "un militant disciplinat", disposat a acceptar el que Rajoy decideixi sobre el seu futur. «La decisió de qui ha de ser el candidat a la presidència d'una comunitat autònoma correspon a la direcció nacional i al president nacional. Acatarem la seva decisió", ha afirmat Garrido.

Lleial a Cifuentes

El president en funcions no ha volgut entrar a comentar si en el seu partit s'ha desencadenat una fòbia a tot el que soni a Cifuentes, però sí que ha remarcat en dues ocasions la seva lleialtat a l'expresidenta, de la tasca de la qual ens sentim deutors", ha dit, per afegir, a continuació: "Jo soc lleial [a Cristina Cifuentes], i si algú pensa que la lleialtat inhabilita qualsevol persona per a un projecte polític, jo penso just el contrari".

Garrido ha reconegut que va mantenir ahir diversos contactes amb el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo: "He estat parlant gairebé permanentment amb ell, però no de la candidatura", ha explicat, per assegurar, a més, que "soc el secretari general del meu partit a Madrid i no posaré ni un però a la decisió que prengui" la cúpula del PP.

"En democràcia, les institucions estan per sobre de les persones", ha dit. Però també ha fet una observació i ha assegurat que "els polítics som en primer lloc persones", i ha admès que Cifuentes "ho està passant malament" després d'"un dia extraordinàriament dur".

Garrido espera que el seu partit resolgui la successió "com abans millor". El calendari, amb els dies festius de maig, permet allargar la decisió. El 21 de maig és la data límit perquè el PP madrileny proposi un candidat. La presidenta de l'Assemblea de Madrid, Paloma Adrados, després tindria entre tres i set dies per convocar un ple de debat d'investidura. La data màxima perquè Madrid torni a tenir un president amb suport parlamentari és el 30 de maig.

Seguir amb el pla

Ángel Garrido ha assegurat que, fins que hi hagi una decisió del seu partit sobre la successió, el govern madrileny continuarà treballant en l'aplicació del programa electoral "que els madrilenys van votar de manera majoritària", perquè "Madrid és el motor econòmic d'Espanya i no s'atura, ni s'aturarà".

Notícies relacionades

Gallard ha presidit aquest dijous la seva primera reunió del Consell de Govern de la Comunitat de Madrid, cita extraordinària després de la sortida de l'Executiu regional de Cristina Cifuentes.

El president en funcions va reunir, dimecres a la tarda, el govern regional per a una primera i breu avaluació de la situació després de la dimissió de Cifuentes. Durant la reunió, es va comunicar als consellers els detalls de la decisió de dimitir i es va valorar el nou escenari.