EL 'CAS CIFUENTES'
Professors alumnes universitats públiques treuen màsters carrer
Creuen que la dimissió de la presidenta de la Comunitat de Madrid arriba tard i no soluciona els problemes de la universitat

mster-en-la-calle-puerta-del-sol
Va ser casualitat que, en el moment en què Cristina Cifuentes dimitia en una sala plena del palau de la Presidència de la Comunitat de Madrid, l'estudiant de la Universitat Complutense Adrián Díaz-Plaza dissertés sobre el poder a la Castella de l'edat mitjana a 200 metres, a les portes del Teatro Real. I que, més a prop encara, al peu del palau de la Puerta del Sol, parlés de cultura i ciutadania Víctor Sampedro, professor de la Universitat Rei Joan Carles.
Durant tot dimecres, a tothom qui volgués parar-se a escoltar, els alumnes i docents d'universitats públiques madrilenyes els van ensenyar com era un treball final de màster (TFM) i com es desenvolupa una classe d'aquests cursos de postgrau. Va ser la manera de fer visible la seva protesta contra el desprestigi de la universitat pública que feia 20 dies que preparaven i que va coincidir en data i lloc amb la compareixença de Cifuentes.
Aplaudiments a la dimissió
Les dissertacions acadèmiques es barrejaven amb el sorollós vaivé de la Puerta del Sol: venedors de cupons de l'Once, una marxa militar en un altaveu, els autobusos passant... Al migdia van parar les classes que es feien a la vista del vell rellotge de les campanades de Cap d¿Any. Un professor va demanar el micròfon per anunciar la dimissió de la presidenta. El públic va acollir la notícia amb aplaudiments.
Però que Cifuentes deixi el poder és un petit consol per a Daniel Guío, de 23 anys, estudiant de Biologia al campus de Móstoles de la Rei Joan Carles. "Al final dimiteix per uns sabons, i no pel seu màster –lamenta–. Això no arregla el problema. L'escàndol de Cifuentes repercuteix en el meu futur. Per això he vingut aquí".

Una alumna de la Universitat Rei Joan Carles explicava el seu treball final de màster a pocs metres del palau de la Presidència de la Comunitat de Madrid, a la Puerta del Sol / EL PERIÓDICO
Guío va parlar en acabar d'explicar al públic, sota el sol primaveral, el seu TFM sobre l'adaptació dels trets físics de les arnes. És un dels temesd'un ampli cartell de temes acadèmics. Des d'estudis de citometria en microscòpia de fluorescència fins als motllos proverbials en francès i castellà, passant pel cànon cinematogràfic espanyol o les noves perspectives en el tractament del càncer de pulmó, són part dels temes que estudiants i professors d'universitats públiques madrilenyes van explicar en quatre punts de la ciutat: la Puerta del Sol, la Cuesta de Moyano, la plaça de Lavapiés i les portes del Teatro Real.
Contra les retallades
La mobilització anomenadaMàsters al carrerestava promoguda per la plataforma La Uni en la Calle, que ja va fer actes d'aquest tipus el 2013 contra les retallades a la universitat pública. El professor de Filologia Italiana de la Complutense Juan Varela-Portas, un dels organitzadors, va explicar que aquesta mobilització no és només la reacció per un escàndol: "Estem aquí per més coses que per Cifuentes". Guío ja havia dit abans: "Això afecta tot el món universitari".
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- OBRES A L'ESTADI La gespa del nou Camp Nou, a punt
- Comissió d'investigació El Govern central enviarà el CNI a les elèctriques a partir d'aquesta nit per recaptar dades per l'apagada
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"