COMUNITAT DE MADRID

Cifuentes dimiteix acorralada pels escàndols

La presidenta deixa el Govern madrileny després de la difusió del vídeo d'un furt el 2011

Rajoy va ordenar que la dirigent cessés abans del debat de Pressupostos al Congrés

Explica que es va emportar les cremes del supermercat ’per error i de manera involuntària’ / ATLAS VÍDEO

Explica que es va emportar les cremes del supermercat ’per error i de manera involuntària’
zentauroepp43072559 madrid 25 04 2018 declaraci n institucional de la presidenta180425122403

/

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Juan José Fernández

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va dimitir aquest dimecres acorralada pels escàndols. A la polèmica pel màster fantasma s¿hi va sumar un vídeo publicat per Ok Diariovídeo Ok Diario, en què es veu la dirigent amb un agent de seguretat en una sala d'un hipermercat després d'haver robat presumptament dos pots de crema cosmètica. L'escena es va gravar el 4 de maig del 2011, quan la política era vicepresidenta primer de l'Assemblea de Madrid. 

Cifuentes va convocar la premsa a les 11.45 hores per anunciar que feia un pas enrere perquè es considerava objecte d¿¿una campanya que va deixar de ser política per convertir-se en personal". Surt de l'Executiu, va afirmar, perquè tota la seva vida "s'està posant en qüestió". "Tots vostès saben –va dir als periodistes– que jo he estat espiada, investigada, que s'han fet dossiers contra mi, i que uns quants circulen per les redaccions¿.

El conseller de Presidència i Justícia, Ángel Garrido, serà el president de Madrid en funcions fins que es convoqui el ple d'investidura del nou cap de l'Executiu. Aquesta proposta s'haurà de formalitzar en el termini màxim de 15 dies. El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, va recordar davant dels micròfons, per si a algú li queden ganes d'opinar més del compte, que l'aspirant "a president autonòmic el decideix la direcció nacional amb diàleg amb la direcció regional". 

Les explicacions sobre el vídeo

En la seva compareixença sense preguntes a la seu de l'Executiu regional, Cifuentes va explicar que ja havia decidit dimitir dies enrere, però que pensava dir-ho el 2 de maig, després d'anar a la tradicional recepció amb motiu de la festa de Madrid. L'enregistrament de l'hipermercat es deu, va dir, a "un error involuntari" i va assegurar que se l¿havia volgut "extorsionar", una cosa que va posar en coneixement de la Policia Nacional en una data sense concretar, encara que no va presentar denúncia, segons van apuntar després fonts del seu entorn. "La tolerància zero amb la corrupció té un preu [...] 

"En una compra en un supermercat em vaig emportar per error i de manera involuntària, sense ser-ne conscient, uns productes per un import de 40 euros. Quan m¿ho van dir a la sortida, els vaig abonar els diners en aquell mateix moment i l'afer no va tenir més transcendència", va provar de justificar-se, sense donar pistes de qui podia ser l¿autor de la filtració, i si provenia d¿algú del seu partit. L¿episodi del vídeo va fer que, malgrat la pressió de Ciutadans i del seu suport a una moció de censura, en què es podia investir Ángel Gabilondo (PSOE), Albert Rivera no es pogués apuntar el mèrit del cessament de Cifuentes.

El repartiment de papers: Cospedal i Maillo

La resistència de  Cifuentes  a dimitir per iniciativa pròpia tenia el PP en màxima tensió. Mariano Rajoy , a l¿hora d¿esmorzar, va veure el vídeo del presumpte furt de Cristina Cifuentes i va decidir que havia arribat el moment. La inacció del president durant els 35 dies del cas dels màster, una inacció que el líder del PP no ha argumentat i que ha deixat espai que les cròniques insistissin en el seu famóscontrol del tempsva acabar a primera hora del matí, després de l¿escarni públic de la política madrilenya.

Segons fonts de la direcció del PP, Rajoy va demanar aMaillo, i a la secretària general, María Dolores de Cospedal, que Cifuentes dimitís abans del ple dels pressupostos, que començava a les dotze al Congrés. "Ningú no ha hagut de dir res després de veure el vídeo...", va comentar un font de la cúpula del partit. 

Notícies relacionades

I després de l'ordre de Rajoy es van repartir els papers. Cospedal, amiga de la política madrilenya, se'n va anar a parlar amb ella en persona. Maillo va telefonar a dirigents del PP de Madrid. L'operació estava en marxa i es va executar: pocs minuts abans del migdia, abans que comencés el ple dels pressupostos, alhora que Rajoy arribava al pati de la Cambra baixa amb cotxe, Cifuentes va anunciar el seu cessament.

D'aquesta manera, quan va entrar al Congrés, el cap de l'Executiu va poder opinar sobre una dimissió anunciada, que arribava després de l'escarni públic. "Cifuentes ha fet el que havia de fer, la seva dimissió era obligada en aquesta situació. Hem sentit les seves explicacions. Tenia dret a donar-les i ara comença una nova etapa al PP de Madrid", va declarar. I arribarà aquesta "nova etapa" perquè així ho vol Rajoy, malgrat que Cifuentes, en un missatge al mòbil dels seus diputats, digués que volia seguir al capdavant del partit. Aquesta és una altra batalla que s'obre ara.  Però a Génova esperen que sigui curta.