DESPRÉS DE LA DIMISSIÓ DE CIFUENTES

El PSOE i Podem demanen a Cs que no avali el substitut de Cifuentes

Els taronges recolzaran el nou candidat del PP i insten a negociar el seu nom "com més aviat millor"

Sánchez es posa en contacte amb Rivera perquè "reconsideri" la seva posició

undefined42789737 madrid  05 04 18  ignacio aguado  ciudadanos  durante la ent180405181633

undefined42789737 madrid 05 04 18 ignacio aguado ciudadanos durante la ent180405181633 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

La primera conseqüència de la dimissió de Cristina CifuentesCristina Cifuentes és que decau la moció de censura presentada pel PSOE i a la qual Podem Ciutadans havien de donar cobertura a l'Assemblea de Madrid. La marxa de la presidenta regional obliga ara a convocar directament una sessió d'investidura, que previsiblement serà exprés, per no mantenir la incertesa davant la celebració del 2 de Maig, Dia de la Comunitat de Madrid. En aquesta data se celebra una recepció a la seu del Govern regional que presideix el cap de l'Executiu autonòmic.

A Ciutadans es donen per satisfets amb la dimissió i ara demanen que el PP acceleri per revelar com més aviat millor qui substitueix Cifuentes. La seva intenció és recolzar el candidat que posin els populars. El PSOE i Podem no només s'hi oposen, sinó que demanen a Cs que reconsideri la seva posició i es negui a avalar un successor del PP.

Al partit taronja no s'ho plantegen. "Ha passat l'opció més correcta. Ara s'obre un termini de negociació amb el PP perquè proposin un candidat alternatiu que, de forma interina, governi la Comunitat de Madrid. Espero que aquestes converses s'iniciïn com més aviat millor", ha plantejat el portaveu de Cs a l'Assemblea, Ignacio Aguado, que ha assenyalat que "el canvi" no arribarà ara, sinó el 2019.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez,  s'ha posat en contacte amb Albert Rivera per demanar-li que reconsideri el suport. “Li he enviat un missatge fa pocs minuts i espero poder parlar amb ell a la tarda. Espero que recapaciti i reflexioni”, ha dit a Cuatro el líder socialista, per a qui “aquesta no és una qüestió d'un nom”, sinó un “cas de corrupció generalitzada al PP”, ha explicat.

La llista més votada

És la mateixa línia que manté Podem. Els morats prefereixen buscar un candidat de consens alternatiu al que designi el PP, ja que consideren que el partit conservador no pot continuar encapçalant el Govern regional després de "fer xantatge" a Cifuentes.  

"No vull que el destí de la Comunitat de Madrid el decideixi qui guarda un vídeo durant set anys com a xantatge", ha assenyalat a les portes del Congrés el candidat de Podem a la Comunitat de Madrid, Íñigo Errejón. 

Ciutadans no comparteix aquesta opinió. Recolzarà el substitut del PP. "És l'escenari més adequat, el PP a l'haver sigut la llista més votada en les últimes eleccions és el que ha d'assumir aquesta responsabilitat i estem a l'expectativa que el PP ens presenti aquest nom com més aviat millor i puguem girar full com més aviat millor”, ha insistit Aguado.

Al·lega que confia que el PP proposi algú amb un expedient acceptable. "Espero que el PP dels 48 diputats trobi algun diputat que estigui net i pugui governar fins al maig", ha assenyalat per recordar que, sigui qui sigui, seguirà exigint que es compleixi l'acord d'investidura entre el PP i Cs. 

Calendari

Una vegada el PP proposi un candidat, la presidenta de l'Assemblea de Madrid, Paloma Adrados, disposa de 15 dies per conversar amb els grups per valorar si hi ha consens. El ple d'investidura ha de celebrar-se abans de 22 dies. El reglament estableix que es requereix majoria absoluta (65 vots) en primera votació i, si no s'aconsegueix, n'hi ha prou amb la majoria simple en segona votació, 48 hores després. 

Notícies relacionades

El PP no disposa de majoria suficient (48 escons) i depèn dels 17 vots de Ciutadans. La suma del PSOE (37) i Podem (27) es queda a un vot.

En el cas que cap candidat obtingués la confiança de la Cambra es convocarien eleccions autonòmiques, que haurien de tornar a repetir-se el maig del 2019.