Detingut un home per enviar diners a una de les terroristes més buscades

Feia remeses periòdiques a la seva parella, que viatjava en companyia d'un perillós gihadista, segons la Policia Nacional

La detenció d’un home per enviar diners a una de les terroristes més buscades.  / Imatges cedides pel Ministeri de l'Interior

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut aquest dilluns, a Màlaga, un home de 35 anys, de nacionalitat marroquina i amb residència legal a Espanya, per la seva presumpta participació en un delicte de finançament del terrorisme. El detingut feia remeses periòdiques de diners amb la finalitat d'aconseguir que la seva dona, una de les terroristes més buscades i perilloses d'Europa, viatgés a Síria i s'integrés en l'organització terrorista DAESH.

La Policia Nacional va descobrir que el febrer del 2016 la dona del detingut va abandonar el país en un vol amb destí Grècia, interrompent el trajecte a Turquia. Durant aquest temps, la dona, de 35 anys, va rebre del detingut nombrosos enviaments de diners per valor de més de 3.000 euros. Un suport econòmic destinat a sufragar la seva estada allà en companyia d'un palestí, de 25 anys, que ella havia conegut a internet i que estava considerat un càrrec intermedi en l'aparell logístic de DAESH.

Aquesta relació entre tots dos era coneguda pel seu marit, ja que entre el 2015 i el 2016 ella va enviar importants quantitats de diners a la família d'aquest gihadista i va finançar els seus moviments per Europa. Uns recursos econòmics que provenien íntegrament del sou del detingut, ja que ella no tenia cap mitjà propi de subsistència.

Encara que la relació sentimental estava interrompuda i el detingut obtenia un sou mitjà-baix, aquest va arribar a enviar-li almenys 700 euros al mes des del febrer al juny del 2016.

El gihadista a qui anomenava "marit"

El juliol del 2016, la dona va tornar a Màlaga amb el detingut, fins que el novembre d'aquell any va emprendre viatge de tornada a Turquia adoptant mesures de seguretat per esborrar el seu rastre. Amb el seu suport, va abandonar Espanya per terra i va emprendre un viatge a través de França per recalar a Itàlia, on l'esperava el gihadista a qui anomenava “marit” a les xarxes socials.

Malgrat que el detingut coneixia el propòsit de la dona de no tornar i travessar a Síria, li va enviar diners a Itàlia que ella va rebre i que estaven destinats que ella i el seu acompanyant continuessin viatge a través de Grècia i d'allà a la província de Hatay (Turquia), àrea limítrofa amb Síria i a zones controlades per DAESH i Al- Nushra. En total, li va arribar a proporcionar més de 6.000 euros per aconseguir el seu objectiu.

El detingut sabia l'activitat delictiva que volia realitzar la seva exparella al convertir-se en una foreign fighter, que comptava amb el seu suport econòmic i que, a més, amagava de manera deliberada a les autoritats.

Volia cometre atemptats a Espanya

Un cop a la zona sota control de DAESH, la gihadista va arribar a entrar en combat, cosa que es reserva en exclusiva a les dones més perilloses i actives. A més, va continuar amb les seves activitats de captació remota, contactant amb noies a qui va intentar convèncer que la gihad era l'únic camí del bon musulmà.

La seva radicalitat i la seva constant al·lusió a cometre atemptats a Espanya la converteix en una amenaça real per a la seguretat pública a Europa i en objectiu número u de les Forces i Cossos de Seguretat davant el seu possible retorn.

Notícies relacionades

Aquestes investigacions van provocar que la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional impulsés la interposició per part de l'autoritat judicial de tres Ordres Internacionals de Detenció (OID) destinades perquè fos detectada i neutralitzada per les diferents Policies estrangeres més enllà de les nostres fronteres.

Aquesta operació policial s'ha realitzat en col·laboració amb Europol i amb el suport del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i  s'han practicat dos registres, un d'ells domiciliari.