SONDEIG DEL GESOP

Sondeig: Un 62% dels espanyols creuen que la llibertat d'expressió està en retrocés

A Catalunya, aquesta xifra s'eleva fins al 85,8%, seguida pel País Basc amb un 73,5%

Els ciutadans es divideixen a l'hora de defensar sancions per calúmnies a l'Estat i a la Corona

zentauroepp42774105 barcelona    barcelones    04 04 2018  sociedad    presentac180404172314

zentauroepp42774105 barcelona barcelones 04 04 2018 sociedad presentac180404172314 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Delicte contra els sentiments religiosos per haver pujat a les xarxes socials un fotomuntatge amb la imatge de Jesucrist. Enaltiment del terrorisme per uns tuits. Tres i anys i mig de presó per la lletra d'unes cançons. Retirada per primera vegada en 37 anys d'una obra exposada en ARC sobre presos polítics que incloïaOriol Junqueras i elsJordis.

Res d'això no ha passat desapercebut i, com era d'esperar, ha repercutit en la percepció que tenen els ciutadans sobre la llibertat d'expressió a Espanya. Segons l'últim baròmetre del GESOP per a EL PERIÓDICO, un 61,9% dels espanyols creuen que aquest dret està en retrocés (en front d'un 35,6% que ho nega). Aquesta xifra s'eleva fins al85,8% a Catalunya. I és que en totes les comunitats autònomes hi ha més persones que perceben una regressió que els que la neguen, excepte a Madrid.

La successió d'episodis que posen en dubte els marges de la llibertat d'expressió susciten debats apassionats que solen posar el focus en el subjecte del criticat, més que a perimetrar aquest dret. En abstracte, la majoria dels enquestats creuen que s'ha de sancionar-se el fet d'"incitar públicament l'odi contra els homosexuals" (85,1%), "publicar cançons legitimant el terrorisme" (73,8%) i "fer bromes racistes i masclistes a les xarxes socials" (72,6% i 68,3%).

Divisió sobre les insígnies de l'Estat

Però la divisió s'aguditza quan es pregunta sobre la crítica als símbols de l'Estat i la Corona. Un 56,6% creu que s'ha de castigar la "crema d'una bandera espanyola" i un 45% creu que també s'ha de sancionar la publicació de "cançons ofensives sobre el Rei".

Els votantsd'Units PodemERC i CDC rebutgen majoritàriament sancionar aquest tipus d'accions, els del PSOE discrepen i es divideixen al 50% sobre això, mentre que els del PP demanen augmentar la intervenció judicial, seguits pels simpatitzants de Ciutadans.

Cal tenir en compte que un mes abans de la recollida d'aquestes dades, el Tribunal Europeu de Drets Humans va dicidir que calar foc a un rostre imprès del monarca forma part del "dret a la llibertat d'expressió" i que en cap cas es pot tipificar com un "delicte d'injúries a la Corona". Un revés judicial que rebutja el que ha sentenciat fins ara elTribunal Constitucional (TC).

Però, hi ha llibertat d'expressió?

Si bé la diagnosi d'un retrocés en aquest dret és compartida pel quòrum, s'incrementa la divisió quan es pregunta si hi ha "molta» llibertat d'expressió, "bastanta", "poca" o "gens». Un 52,2% creu que sí que n'hi ha, mentre que un 47% ho nega.

Notícies relacionades

La majoria de votants del PP i Cs avalen les dues primeres opcions, amb un 81,3% i un 77,4%, respectivament, mentre que els d'Units Podem, ERC i CDC les refuten entre el 80% i el 96%. L'electorat socialista és el més dividit sobre aquesta qüestió.

Catalunya i el País Basc són les úniques comunitats autònomes en què una clara majoria pensa que la llibertat d'expressió és molt limitada.