SONDEIG DEL GESOP

Enquesta: Dos de cada tres votants del PP exigeixen la dimissió de Cristina Cifuentes

El percentatge d'espanyols que creuen que la presidenta de Madrid ha de marxar s'eleva fins al 83,1%

El 73% dels simpatitzants de Ciutadans demanen que el partit taronja recolzi la moció de censura del PSOE

undefined42993880 madrid  19 04 18   cristina cifuentes  presidenta de la comu180420202457

undefined42993880 madrid 19 04 18 cristina cifuentes presidenta de la comu180420202457 / JOS LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan Cristina Cifuentes va anunciar que renunciava al seu màster fraudulent («no el vull», va dir després de sumar setmanes agafant-se a aquell títol), la presidenta de la Comunitat de Madrid va subratllar que no pensava deixar el seu càrrec. «Tinc el suport del meu partit», va explicar dimarts passat. De moment és així, almenys de portes enfora, amb els dirigents conservadors defensant el seu comportament amb més o menys vehemència. Però el que no té Cifuentes és el suport dels votants del PP. El 64% dels electors que van donar suport als populars en les últimes eleccions generals consideren que hauria de dimitir, segons el Baròmetre Polític d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) elaborat per a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. El percentatge total de consultats que vol que la presidenta de Madrid deixi de ser-ho s’eleva al 83,1%.

    

L’enquesta, portada a terme la setmana passada a través de 1.000 entrevistes, posa de manifest les terribles conseqüències que per al PP està tenint l’escàndol que envolta Cifuentes, que va obtenir el màster de Dret Públic Autonòmic a la Universitat Rei Joan Carles a través d’un procés ple d’irregularitats: les seves notes van ser canviades dos anys després d’haver acabat el curs, els seus companys no la recorden ni a classe ni als exàmens, el treball final de màster no apareix i les actes que certifiquen que aquest document va ser entregat han resultat ser falses.

    

El 77,4% dels espanyols titllen de «dolenta» (el 25%) o «molt dolenta» (el 52,4%) l’actuació del PP en aquest cas, basada a negar la responsabilitat de la dirigent conservadora, carregant-la a la universitat i sembrar pel camí dubtes sobre els currículums de dirigents d’altres forces polítiques. Aquí els votants populars també censuren el partit, encara que de forma menys acusada. El 51,4% d’aquest col·lectiu jutja negativament el PP en aquest escàndol, investigat per la fiscalia per un possible delicte de falsedat en document públic.

ELS MADRILENYS, MÉS CRÍTICS

 Els madrilenys, que d’aquí poc més d’un any votaran en les eleccions autonòmiques, es troben entre els enquestats que veuen amb més mals ulls l’actitud dels conservadors. De fet, el 83% dels habitants d’aquesta comunitat censuren el PP i el 80,7% tenen clar que Cifuentes hauria de marxar.

    

Si la dirigent popular no fa aquest pas, Ciutadans ja ha anunciat que deixarà de sostenir la presidenta autonòmica i recolzarà la moció de censura presentada pel PSOE, que proposa Ángel Gabilondo com a candidat. Encara està pendent de data (haurà de debatre’s com a màxim el 7 de maig) i compta amb els vots de Podem.

    

La iniciativa dels socialistes, que necessita per tirar endavant un sol dels 17 diputats de la formació taronja a l’assemblea autonòmica, té un enorme recolzament social. El 68,8% dels sondejats creuen que Ciutadans hauria de recolzar-la. En una dada molt reveladora, el 73% dels votants del partit liderat per Albert Rivera abracen aquesta tesi. Fins i tot el 35,5% de l’electorat del PP és partidari que la moció de censura prosperi, un percentatge que s’eleva fins al 77% en el cas del PSOE i al 96,6% en el d’Units Podem, fet que mostra que els simpatitzants morats es troben aquí més mobilitzats que els socialistes.

EXPLICACIÓ QUE NO CONVENÇ

Cifuentes va renunciar al seu màster a través d’una carta al rector de la Universitat Rei Joan Carles, Javier Ramos, en la qual va argumentar que ella no va tenir res a veure en la manera d’accedir a aquest títol acadèmic, descarregant tota la culpa en la mateixa universitat, molt vinculada al PP. «L’obtenció del màster es va veure afectada, segons sembla, per diverses irregularitats administratives totalment alienes a mi», va escriure l’encara presidenta de Madrid.

Notícies relacionades

    

Els enquestats tampoc comparteixen aquesta visió. Davant la pregunta de qui té més responsabilitat en aquest escàndol, hi ha diferents opinions. El 32,7% dels espanyols consideren que Cifuentes; el 37,7%, la universitat, i el 24,6%, tots dos igual. Els votants del PP són els que més imputen al centre educatiu la part més gran de la culpa: el 49,1% d’aquest col·lectiu així ho creu, però el 22,9% assenyala com a principal responsable la presidenta autonòmica, que fins que va esclatar aquest cas formava part del reduït grup de favorits per substituir, un cop arribat el cas, Mariano Rajoy.