Rajoy prepara una cita "immediata" amb les autonomies per al finançament

El cap de l'Executiu trasllada a Susana Díaz que convocarà el Consell de Política Fiscal ben aviat

La presidenta d'Andalusia defensa que es pacti el model encara que no hi hagi Govern a Catalunya

zentauroepp42980308 madrid 18 04 2018 el presidente del gobierno  mariano rajoy 180418111958

zentauroepp42980308 madrid 18 04 2018 el presidente del gobierno mariano rajoy 180418111958 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Mariano Rajoy vol convocar de forma “immediata” el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per pactar el nou sistema de finançament autonòmic, una iniciativa a la qual el Govern central arriba amb molt retard, ja que es va comprometre a tenir aprovat el nou model abans que s'acabés el 2017. Segons ha traslladat el cap de l'Executiu a la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, la reunió de l'organisme, que reuneix el ministre d'Hisenda amb els consellers del ram, tindrà lloc molt aviat, en principi el mes que ve.

La celebració d'aquesta cita es pot veure condicionada per l'escenari a Catalunya, on, si no hi ha investidura abans del 22 de maig, es convocaran noves eleccions, i es prolongarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Díaz, que ha comparegut a la Moncloa després de reunir-se amb Rajoy, ha dit que la negociació del sistema de finançament no s'hauria de veure afectada per la inexistència d'un Govern a Catalunya, i obre la porta a la possibilitat que l'Executiu central pugui pactar el model en nom de Catalunya. “Si es prenen decisions es prenen per a tot. Si hi ha un acord sobre el model, aquesta responsabilitat la té qui té les competències”, ha dit la presidenta de la Junta. Tot i així, Díaz ha evitat entrar a interpretar el 155 i ha confiat que la reunió del CPFF es produeixi quan hagi sigut elegit un president de la Generalitat.   

La quita del deute

Notícies relacionades

“Anirem a la reunió amb voluntat d'acord. Si el model de finançament respon a l'acord que hi ha hagut al Parlament d'Andalusia el recolzarem”, ha continuat Díaz, en referència a la resolució aprovada per aquesta cambra autonòmica amb els vots del PSOE, Podem, IU i el PP, on es reclama que la comunitat rebi 4.000 milions d'euros més a l'any.

Díaz, que ha evitat aclarir si considera que els governs socialistes han d'assistir a la reunió del Consell de Política Fiscal amb una posició comuna, també ha carregat contra la possible quita del deute autonòmic recollida en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat. “No vull trucs per impedir un nou sistema de finançament. No ens podem distreure amb quites”, ha argumentat.