JxCat manté oberta la investidura de Puigdemont

Després de reunir-se a Berlín amb l'expresident, el grup tampoc descarta altres candidats a la presidència com Jordi Sànchez i Jordi Turull

jcarbo42980777 puigdemont180418122300

jcarbo42980777 puigdemont180418122300 / Bernat Vilaro

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou

Junts per Catalunya (JxCat) manté la porta oberta perquè Carles Puigdemont torni a ser investit a la presidència de la Generalitat. "És el president de Catalunya i té una legitimitat absoluta", ha remarcat Eduard Pujol, portaveu adjunt del partit.

Reunits durant tres hores a Berlín, el grup parlamentari ha mantingut totes les opcions d'investidura sobre la taula, incloent-hi també altres candidats com Jordi Sànchez i Jordi Turull. "El jutge Llarena ha desafiat l'ONU i ara hem de decidir quin és el camí a seguir", ha lamentat Pujol, referint-se a la decisió del comitè de Drets Humans d'admetre a tràmit la resolució de Sànchez i d'instar Espanya a garantir els seus drets polítics per ser investit.

Preguntat per la premsa sobre una possible modificació de la llei de presidència que permeti la investidura a distància de Puigdemont, el portaveu del grup independentista s'ha limitat a dir que treballaran "per trobar un mecanisme que permeti portar al Parlament allò que ha decidit la gent".

Candidat viable

Després de reunir-se amb Puigdemont en un hotel a prop de la seva residència berlinesa, Pujol també ha remarcat davant els mitjans de comunicació que tenen la voluntat de trobar un candidat viable i formar govern en el marc dels terminis, que s'acaben el 22 de maig. Si llavors totes les opcions fracassen s'hauran de convocar noves eleccions, un escenari que el portaveu veu "molt lluny".

Notícies relacionades

No obstant, encara que JxCat ha assegurat que no pretenen esgotar el temps fins a aquell termini, Pujol ha remarcat que "ens hem guanyat el dret a gestionar el temps de la manera més políticament oportuna".

Mentrestant, el Tribunal Suprem fa equilibris jurídics per convèncer la justícia alemanya perquè entregui Puigdemont. Després de la primera negativa teutona al descartar un delicte de rebel·lió que necessita la violència, els magistrats espanyols han obert la porta que l'acusació contra el líder independentista es rebaixi al delicte de sedició, també inclòs en la querella del jutge Pablo Llarena.