AL TRIBUNAL SUPREM

Turull retreu al jutge que vulgui decidir qui ha de presidir la Generalitat

L'exconseller de Presidència s'encara amb el magistrat i l'acusa d'haver-lo convertit en un "pres polític"

jlr14047

jlr14047 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L'exconseller de Presidència Jordi Turull també ha aprofitat la compareixença en què se li ha notificat en persona el seu processament per rebel·lió i malversació per criticar el magistrat instructor, Pablo Llarena. Segons fonts presents en la declaració, li ha etzibat que "no pretengui dir qui ha de ser el candidat a presidir la Generalitat", en clara referència al seu cas i a la de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sánchez, a qui el magistrat va negar permís per assistir al Parlament. 

A més de negar els fets pels quals ha sigut processat, Turull ha demanat que "la Justícia es deixi de ficar en la política" i s'ha encarat al magistrat per dir-li: "És vostè qui m'ha convertit en un pres polític".

L'exconseller ha dit que al novembre, quan va ingressar a la presó per primera vegada per ordre de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, no sabia si era un pres polític, però que ara no en tér cap dubte, perquè l'ordre de processament afirma literalment que ell no garanteix "un encertat retorn a l'autogovern" de Catalunya. Turull ha lamentat, així, una expressió utilitzada pel magistrat per decretar l'ingrés a la presó dels processats per rebel·lió que encara no hi eren: "Es pot concloure que no s'aprecia en la seva esfera psicològica interna un element potent que permeti apreciar que el respecte a les decisions d'aquest instructor sigui permanent".

Notícies relacionades

Per això, en la seva opinió, s'ha produït un creuament de poders, en què membres del Govern de Mariano Rajoy anuncien quan es produiran els processaments i per què seran condemnats, i el Tribunal Suprem, a qui s'ha de votar com a president de la Generalitat. 

A continuació, li ha arribat el torn a l'exconsellera Dolors Bassa, que només ha necessitat un quart d'hora per negar els fets pels quals ha sigut processada, i després compareixerà davant el magistrat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'última dels processats per rebel·lió citada aquesta setmana.