manifestació a barcelona

Manifestació a Barcelona per la llibertat dels presos / JOAN CORTADELLAS

Marea groga per la llibertat dels presos independentistes

Unes 315.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, omplen l'avinguda Paral·lel en una mostra d'unitat del sobiranisme

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Barcelona

Aquest diumenge l'avinguda Paral·lel de Barcelona s'ha tenyit de groc. Unes 315.000 persones, segons la Guàrdia Urbana (750.000 segons els organitzadors), han clamat per l'alliberament dels nou presos independentistes el dia en què fa sis mesos que el president d'ÒmniumJordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC i ara diputat de JxCat, Jordi Sànchez, estan empresonats a Soto del Real.

Una convocatòria que ha presumit de ser "transversal" i no orquestrada només per les entitats sobiranistes, ja que ha sigut convocada per l'Espai Democràcia i Convivència, una plataforma que ha conjurat organitzacions de la societat civil i sindicats sota el lema Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, ¡us volem a casa!.

Els organitzadors han deixat clar al seu manifest que el que els uneix és la defensa de les institucions catalanes, la protecció dels drets humans, i la voluntat d'enfortir el diàleg i la cohesió social en un conflicte que creuen que s'ha de resoldre per la via política, lluny dels tribunals. Els principals impulsors són CCOO, la UGT, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i les entitat sobiranistes, l'ANC i Òmnium Cultural.

Unió del sobiranisme

La plana major de JxCat, PDECat, ERC, la CUP i els comuns s'ha col·locat a segona fila, ja que la capçalera ha sigut presidida per representants de la societat civil. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, han sigut especialment aclamats, i recolzats en tot moment per dirigents sobiranistes.

Les portaveus de JxCat i ERC, Elsa Artadi i Marta Vilalta, han aprofitat l'ocasió per insistir en el que consideren "una deriva autoritària de l'Estat", i han demanat l'excarceració immediata dels presos i s'han congratulat que aquesta marxa hagi sigut "transversal" i "plural". Del mateix s'ha vanagloriat el líder dels comuns Xavier Domènech, que ha apel·lat a seguir en aquesta línia de consens i obertura de mires. Torrent s'ha enorgullit de la resposta al carrer i ha assegurat que "quan s'és plural i transversal s'és imparable".

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i el de la UGT, Camil Ros, han demanat acabar amb la "política de blocs" i han cridat a "establir ponts" en forma d'"espais d'entesa i convivència" per desencallar el dilema que es viu a Catalunya i aixecar el 155 que "impedeix el creixement econòmic i les polítiques socials".

Al seu torn, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium Cutural, Marcel Mauri, han exalçat la "resposta del poble de Catalunya" i han demanat a l'Estat "que posi seny i pari la repressió".

Els manifestants han clamat per l'alliberament dels nou empresonats i el retorn amb garanties dels set que han decidit marxar per evitar la mateixa sort. Sostenint banderoles i pancartes amb les cares d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, els Jordis, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva, Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel, han exigit a Europa que "reaccioni" i prengui partit en el conflicte català, i han reivindicat Puigdemont com el seu president.

Notícies relacionades

El cantautor Roger Mas ha entonat una nova cançó titulada Jordi i la Companyia Elèctrica Dharma ha musicalitzat la recta final de la convocatòria.

El colofó l'ha posat la parella de Cuixart, Txell Bonet, i el fill de Jordi Sànchez, Oriol, que han llegit les paraules dels seus familiars. El president d'Òmnium Cultural ha destacat que aquesta manifestació "ha demostrat, una vegada més, la capacitat del poble català d'unir-se en moments difícils, d'injustícia però també d'esperança", i l'expresident de l'ANC ha insistit que "un estat autoritari mai mereixerà governar un poble lliure". La marxa s'ha tancat amb la seva icònica firma: "Llum als ulls i força al braç".

Actualitzar

Fa 2195 dies

Fa 2195 dies

Fa 2195 dies

Fa 2195 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Fa 2196 dies

Carregar més