El PSC acusa Torrent de barrejar procés i memòria històrica

Ciutadans, els socialistes i el PPC no assisteixen a un homenatge a víctimes del franquisme

zentauroepp42904924 graf2955  barcelona  13 04 2018   el presidente de la c mara180413180018

zentauroepp42904924 graf2955 barcelona 13 04 2018 el presidente de la c mara180413180018 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans, el PSC i el PPC no han assistit aquest divendres a l'homenatge al Parlament a les víctimes i represaliats del franquisme. Eva Granados, portaveu parlamentària dels socialistes, ha justificat l'absència de la seva formació argumentant que està en contra "de l'ús d'actes institucionals per fer mítings de part" i lamentant que es barregi "la memòria dels represaliats" amb el procés.

"Vivim en una situació de regressió clara. Hem de lamentar que el Govern central continuï obstruint tots els intents de revisitar el passat amb dignitat i també el que fa avui amb la regressió en llibertats. I ho patim també des del Parlament", ha clamat Roger Torrent en l'acte. A més d'ell, han participat en l'homenatge diputats de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns, el president del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, membres de les juntes de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i de l'Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme. Davant tots ells, el president del Parlament ha defensat la querella contra el jutge Pablo Llarena com un gest en la línia de defensar les institucions catalanes.

Durant la seva intervenció, Torrent ha destacat que els "valors i ideals republicans" estan "avui més vius que mai al nostre país" i ha reclamat "la rehabilitació jurídica d'aquelles persones que van ser sotmeses a judici sumaríssim", com es va aprovar al Congrés el 15 de novembre passat, amb els vots del PSOE, Units Podem, ERC, el PDECat i el PNB, l'abstenció de Cs i el rebuig del PP. El republicà ha asseverat que els partits que neguen aquesta rehabilitació al·legant que no volen crear inseguretat jurídica [argument que van utilitzar el PP i Ciutadans] "han mostrat una actitud incomprensible i injusta amb els familiars de les víctimes".

Retrets a Torrent

Notícies relacionades

A la mateixa hora en què se celebrava l'acte, el PSC oferia una roda de premsa en què criticava la seva instrumentalització. Granados li ha retret a Torrent que "donar cobertura" a aquesta mena d'actes és "dividir" grups parlamentaris que mantenen la "unitat de lluita contra el franquisme": "Podrien fer moltes coses i el que fan és manipular i tergiversar actes institucionals". "Ens hauria encantat anar a aquesta mena d'actes, però d'un temps ençà no són actes contra els immolats del franquisme, sinó que són actes de reivindicació d'una ideologia, d'una proposta concreta", ha sentenciat la portaveu parlamentària socialista.

La crida de Torrent a defensar els valors republicans i les institucions catalanes i la defensa de la decisió de la Mesa de presentar una querella contra Llarena suposa per Granados "comparar" la dictadura franquista amb la situació actual. "Lamentem que la memòria dels represaliats del franquisme s'hagi de barrejar amb la situació de conflicte polític que viu el país en aquests moments", ha sentenciat la diputada del PSC.