ÀUDIOS

El missatge de la detinguda dels CDR: "Si podem parar el port seria brutal i amb Mercabarna fotem a tothom"

La dona detinguda per la Guàrdia Civil relata en una gravació l'estratègia dels comitès de cara a una vaga indefinida

Els àudios amb els plans dels CDR a Catalunya: minut 3.59 al final / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Una vaga general indefinida per parar Catalunya, inclòs el port Mercabarna. Aquest és l'objectiu que buscaven els Comitès de Defensa de la República (CDR), segons l'àudio a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que fonts de la investigació atribueixen a la detinguda aquest dimarts per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació ordenada per l'Audiència Nacional arran de les protestes organitzades durant la Setmana Santa.

La Setmana Santa, quan activistes dels CDR van fer circular aquesta gravació per Telegram i WhatsApp, fonts de les Forces de Seguretat pròximes a la investigació de l'activitat dels CDR consideraven un "deliri de grandesa" el desplegament que descrivia la detinguda en la seva al·locució.

No obstant, es van prendre seriosament no tant la capacitat operativa d'aquests grups com la seva disposició a la comissió de sabotatges. També els preocupava l'"efecte d'arenga" que podria tenir el missatge entre radicals que actuessin pel seu compte, individualment o en petits grups, induint-los a actuar especialment contra infraestructures de comunicació.

El suport d'un sindicat

"La vaga general o indefinida encara no comença", explica la dona de la gravació als seus interlocutors, abans de detallar que per poder fer una acció d'aquestes característiques han de tenir l'aval d'un sindicat i comptar amb "motius socials o laborals". Els CDR, assegura, ja s'havien posat en contacte amb la Intersindical, la CGT i la CNT, que els havien posat diverses condicions, entre elles, un augment de "moviments al carrer" i que els membres dels comitès s'afiliessin a aquests sindicats.

Els àudios amb els plans dels CDR a Catalunya: minut 0 a 2:30 / {periodico}

Segons el relat de la detinguda, l'estratègia s'iniciava amb talls a les carreteres el dia 26 de març, que continuarien l'endemà amb "sabotatges" a l'espera de veure què passava amb la la situació de Carles Puigdemont, que havia sigut detingut a Alemanya el diumenge anterior.

"La consigna entre avui i demà és fer bullir l'olla perquè hi hagi moviment al carrer i justificar la vaga general. A Barcelona, diversos CDR faran accions una mica més heavies repartides per la ciutat i altres de més festives rotllo ANC amb els nens. La intenció és que hi hagi distracció policial, que tinguem tots els Mossos repartits i la Policia Nacional per tot Catalunya i que no puguin", afegeix.

Sabotejar connexions ferroviàries i putejar les mercaderies

Notícies relacionades

Entre les accions de sabotatge, la dona comunica que està previst fer els talls d'autopistes amb material, com oli i bales de palla per calar-hi foc com a maniobra de distracció per a la policia. Els CDR també planejaven "sabotejar les connexions ferroviàries i putejar mercaderies", així com tallar la fibra òptica. "Però sense violència i sense que ens agafin. No us flipeu perquè no n'hi ha per tant. El més gros ha de ser és quan la Intersindical publiqui la vaga indefinida", recalca.

Els àudios amb els plans dels CDR a Catalunya: minut-2:30 a 3:59 / periodico

Sobre la futura vaga indefinida, la detinguda també dona detalls. Una de les opcions és ficar-se a l'aeroport, però assegura que està descartada perquè "és molt fotut i et pot disparar la Guàrdia Civil". "Estem pensant en Mercabarna i en el port. Si podem parar el port seria brutal, deixem sense avituallament les illes Balears, els xinesos es cabrejarien... També hi ha moltes mercaderies, com per exemple la Seat, que transporta cotxes en vaixells, i tot el que és entrada de mercaderies de la Península i del sud de l'Europa (...). També parlaven de Mercabarna, que aquí fotem a tothom".