Torrent torna a proposar Jordi Sànchez com a candidat a la investidura

El president del Parlament insisteix que l'exlíder de l'ANC té "vigents" els seus drets polítics tot i estar pres

2
Es llegeix en minuts

El president del Parlament, Roger Torrent, ha tornat a proposar el número dos de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, com a candidat a la presidència de la Generalitat, al constatar que és qui té més suports i que té "els drets polítics plenament vigents" tot i estar a la presó. Torrent ha anunciat a través de Twitter la seva quarta proposta d'investidura -la segona de l'exlíder de l'ANC- després de culminar aquest dissabte la ronda de contactes telefònics amb els grups del Parlament que va iniciar divendres.

El president del Parlament torna a intentar mantenir l'equilibri entre la cohesió del bloc independentista i l'incompliment de la llei que li pot costar el càrrec. Sànchez segueix en presó provisional a Soto del Real, acusat d'un delicte de rebel·lió que pot comportar la seva imminent suspensió com a diputat i, hipotèticament, com a president.

Perquè la votació es pogués celebrar, d'acord amb la doctrina del Tribunal Constitucional, el jutge Pablo Llarena hauria d'autoritzar la seva sortida de la presó per assistir a aquest ple. Fins ara sempre els ha negat als encausats aquesta possibilitat. La novetat a la qual s'aferren ara Torrent i els grups parlamentaris independentistes és un pronunciament del Comitè de Drets Humans de l'ONU que insta l'Estat espanyol a preservar els drets polítics de Sànchez, és a dir, a exercir com a diputat i a ser elegit president.

SENSE MAJORIA

Notícies relacionades

Amb tot, el compliment de la llei no és l'únic obstacle amb què compta la candidatura del número dos de la llista de Junts per Catalunya. La maniobra de Torrent es va produir divendres després d'un altre dia caòtic en les propostes del bloc independentista. Al matí, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va anunciar un acord amb republicans i anticapitalistes per investir Sànchez després de les cartes enviades dijous passat pel mateix Carles Puigdemont i per Jordi Turull apostant per aquesta via per aprofitar la intervenció de l'ONU.

Però, immediatament, el diputat de la CUP Carles Riera va exigir persistir en la línia de «la desobediència, la unilateralitat i la internacionalització» del conflicte català i investir Puigdemont president. Riera va negar que existís cap acord al voltant de Sànchez que, inicialment, s'havia mostrat disposat a provar la seva investidura. Si la CUP no cedeix almenys dos vots, la investidura és impossible en primera votació, mentre que en la segona exigeix que Puigdemont i Toni Comín puguin delegar el seu vot sempre que la CUP mantingui la seva abstenció.