LLUITA ANTITERRORISTA

59 anys de terror

Després del final de l'activitat armada el 2011 i l'entrega de les armes el 2017, només queda posar punt final a les sigles

GRA030. ASCAIN (FRANCIA), 05/11/2016.- Vivienda en el barrio Serres de Ascain, donde la policía francesa ha detenido, en colaboración con la Guardia Civil, al líder de ETA Mikel Irastorza, que sustituyó en 2015 en la cúpula de la organización a David Pla e Iratxe Sorzabal. Se trata de una operación contra la estructura de la dirección de ETA en la que se ha detenido en el interior de una casa de esta localidad francesa a Irastorza que, en la actualidad, ocuparía las más altas responsabilidades dentro de la organización terrorista ETA, según informa el Ministerio del Interior. Según la misma fuente se podrían producir más detenciones en las próximas horas, ya que la operación sigue abierta. EFE/Juan Herrero

GRA030. ASCAIN (FRANCIA), 05/11/2016.- Vivienda en el barrio Serres de Ascain, donde la policía francesa ha detenido, en colaboración con la Guardia Civil, al líder de ETA Mikel Irastorza, que sustituyó en 2015 en la cúpula de la organización a David Pla e Iratxe Sorzabal. Se trata de una operación contra la estructura de la dirección de ETA en la que se ha detenido en el interior de una casa de esta localidad francesa a Irastorza que, en la actualidad, ocuparía las más altas responsabilidades dentro de la organización terrorista ETA, según informa el Ministerio del Interior. Según la misma fuente se podrían producir más detenciones en las próximas horas, ya que la operación sigue abierta. EFE/Juan Herrero / Juan Herrero (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El 31 de juliol de 1959 un grup de joves nacionalistes van decidir fer front al franquisme mitjançant la fundació d’Euskadi Ta Askatasuna (Euskadi i Llibertat). Hi ha qui data el naixement d’ETA un any abans, però de lo que ningú dubta és del macabre llegat: 800 assassinats i més de 6.000 ferits, a més d’una llarga llista de segrestats i amenaçats.

Precisament, pot ser el pròxim 31 de juliol quan l’organització terrorista anunciï la seva dissolució definitiva. Fa unes setmanes, Gara va publicar que després de mesos de debats i votacions, la reflexió d’ETA s’acosta a la seva conclusió. La proposta de la direcció és donar per acabat el seu «cicle i funció», en coherència amb els passos previs que han fet l’esquerra abertzale i la mateixa banda.

ETA va anunciar el 20 de novembre del 2011 el final de l’activitat armada, obligada per l’assetjament policial, judicial, polític i social. L’atemptat de la T-4 de Barajas, el desembre del 2006, va suposar un punt de no retorn. Al trencar l’alto el foc permanent declarat el març d’aquell any, va avortar definitivament tota possibilitat de diàleg amb el Govern i es va distanciar de la banda de l’esquerra abertzale, que amb Arnaldo Otegi al capdavant apostava per tancar el cicle de la violència. El mateix Otegi, que va aconseguir que la decisió del grup polític s’imposés a la de l’organització armada, va entrar a la presó el juny del 2007.

Premis Nobel

Notícies relacionades

Entre el 2007 i el 2010, ETA va matar 10 persones més. L’últim, un policia francès, en un tiroteig amb tres terroristes. Però aleshores ja s’havia preparat un camí per al final d’ETA; va tenir un pes especial la Declaració de Brussel·les, el març del 2010, subscrita per personalitats com els Nobel Desmond Tutu, Frederik De Klerk, Mary Robinson i John Hume. Va recolzar l’aposta de l’esquerra abertzale per l’ús de mitjans «exclusivament polítics i democràtics» i va reclamar a ETA un alto el foc «permanent i verificable». ETA va seguir el guió i va declarar un any després el final del terrorisme. Va intentar infructuosament «negociar» amb el Govern sobre els presos, la seva dissolució i la «desmilitarització d’Euskadi». Mentrestant, els abertzales Van anar fent passos per reconèixer el dolor provocat per ETA, mentre que el col·lectiu de presos reconeixia «el dany causat» i acceptava un procés escalonat i individual, acatant la legislació espanyola, per «buidar les presons».

Però no tots els passos han sigut cap endavant. Les successives operacions policials, així com la negativa de Madrid i París a pactar una entrega d’armes, han amenaçat d’eternitzar el procés de dissolució. Finalment, el 8 d’abril del 2017, ETA va entregar a les autoritats franceses la localització dels seus arsenals. Des d’aleshores, la banda ha debatut com posar punt final a les sigles. La direcció ha proposat un text que haurà de ser aprovat en la seva globalitat, de manera que s’espera un resultat inequívoc, rotund i de materialització immediata. En aquest text es descarta l’activitat política i fixa tasques com impedir eventuals «utilitzacions malintencionades de les sigles d’ETA». Però de facto, aquest document certificarà el final de 59 anys de malson.