DEBAT PARLAMENTARI

El Congrés tomba l'intent d'endurir la presó permanent revisable

PP i Cs furguen en el dolor de les víctimes en el seu pols pel vot conservador

La derogació de la llei segueix endavant amb el suport de l'oposició

undefined42506322 madrid 14 03 2018 pleno del congreso de los diputados  tema 180315075121

undefined42506322 madrid 14 03 2018 pleno del congreso de los diputados tema 180315075121 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Patricia Martín

El Congrés ha tombat l'intent de Cs i PP d'endurir la presó permanent revisable en un debat amarg i controvertit, on han aprofitat per furgar en el dolor de casos esgarrifosos. L'oposició ha rebutjat les esmenes dels grups conservadors, que agiten el debat d'aquesta llei en la seva pugna pel vot de centredreta, i les acusen de fer “demagògia punitiva”. Les propostes queden rebutjades per 167 vots a favor, 178 en contra i una abstenció.

Ciutadans i PP han recordat amb detalls esgarrifosos casos de violacions i assassinats per exigir que la legislació s'endureixi, en una estratègia que recorda la utilització de les víctimes d'ETA que els populars van fer contra governs socialistes en el passat.

Després de relatar el dolor de les famílies afectades, PP i Cs han buscat posar contra les cordes un PSOE incòmode amb aquest debat, que ha mantingut la seva posició i ha votat en contra de l'enduriment de la llei.

“Demano al PSOE que recapaciti i s'abstingui”, ha demanat el portaveu de Cs, Juan Carlos Girauta.

El PP ha anat més enllà: el seu portaveu, José Antonio Bermúdez de Castro, ha demanat als socialistes que quan defensin la seva posició a l'estrada mirin els familiars de les víctimes, que han presenciat el debat des de la tribuna de l'hemicicle.

“Podem protegir-nos millor contra els crims més greus i més atroços”, ha assegurat el portaveu popular.

Rebuig

L'oposició ha acusat l'ala conservadora de fer demagògia amb casos tan sensibles. 

Notícies relacionades

Les apel·lacions de Cs i de les víctimes al PSOE perquè s'abstingui han caigut en sac foradat. El portaveu socialista, Juan Carlos Campo, ha fet una dura intervenció, carregant contra la dreta per “utilitzar” les víctimes, recordant que el portaveu popular, Rafael Hernando, va fer unes declaracions a la capella ardent de Gabriel a favor de la presó permanent. Això ha provocat que el diputat conservador demanés intervenir per al·lusions, al·legant que va parlar en el mateix lloc que Susana Díaz i, per això, ha reclamat al PSOE que s'“avergonyeixi” de la seva posició.

El debat ha sigut intens i en diverses ocasions la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha hagut de sol·licitar silenci. Després de la intervenció d'Hernando, ha demanat la paraula la portaveu socialista, Margarita Robles, que ha criticat que s'al·ludeixi a la presidenta d'Andalusia, quan en la seva opinió no venia a tomb.