POLÈMICA A LA CAMBRA BAIXA

Els partits s'acusen d'usar el 'cas Gabriel' en benefici propi

Ataquen Cs per reactivar el debat de la presó permanent i el PP per polititzar la capella ardent

El PSOE admet que la polèmica sobre l'enduriment de la llei no arriba en el millor moment

zentauroepp41043221 madrid 22 11 2017 pleno del congreso  sesi n de control al g171122115244

zentauroepp41043221 madrid 22 11 2017 pleno del congreso sesi n de control al g171122115244 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Patricia Martín

Els grups polítics s'embranquen en un intercanvi de crítiques per la discutible oportunitat de reobrir el debat de la presó permanent revisable enmig de la commoció social causada per l'assassinat del petit Gabriel a NíjarGabriel . La controvertida llei s'abordarà dijous al ple del Congrés, però aquest dimarts els partits es van criticar arran de la conveniència d'abordar una anàlisi tan espinosa amb l'ànim encara dolgut i davant una opinió pública desbordada per l'atrocitat del crim.

En aquest context, els partits s'acusen mútuament i calculen pros i contres del debat al ple. El PSOE, Units Podem, el PNB i fins i tot el PP assenyalen Ciutadans. Albert Rivera va reactivar la polèmica sobre una llei que el PP va aprovar el 2015 amb majoria absoluta i que l'oposició al complet va recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) per mers interessos partidistes.

La va desbloquejar el mateix dia que va desaparèixer Gabriel, en una atmosfera pública ja enrarida després de la detenció del Chicle com a presumpte assassí de Diana Quer.

Ciutadans va reactivar aquell 27 de febrer una vella iniciativa del PNB per derogar la presó permanent revisable, al negar-se a seguir sumant forces amb el PP per mantenir en el congelador algunes propostes. La decisió de Rivera de trencar amarres amb els populars i disputar-los el vot conservador té com a conseqüència l'activació de propostes com la derogació de la llei mordassa però també el debat de la presó permanent revisable.

El PSOE considera que l'actitud de Rivera només s'entén per pur “càlcul electoral” i el critica per “aprofitar el dolor de les víctimes”, com Gabriel o Diana Quer. La seva portaveu parlamentària, Margarita Robles, va parlar des del malestar no només contra Cs, sinó també contra el PP, per doblar l'aposta dels taronges: si Rivera passa de demanar la derogació de la llei a proposar mesures per dificultar el tercer grau penitenciari, els populars plantegen ara cinc supòsits més en què seria aplicable aquesta pena.

Acord tàcit

Robles va revelar dues informacions. Que ella mateixa i el seu homòleg al PP, Rafael Hernando, havien acordat tàcitament no portar al ple el debat de la presó permanent revisable fins que el TC s'hi pronunciï. Ara que Rivera el porta a Tribuna, la portaveu recrimina als populars que esmenin a l'alça el seu text amb interès electoral.

I dos. Va admetre que a la reunió del grup socialista aquest mateix dimarts es “va debatre” sobre l'escassa oportunitat de reobrir la polèmica llei i sobre les conseqüències que pot tenir en un PSOE que esperava respirar tranquil amb el baló d'oxigen aportat per les mobilitzacions socials (pensions i feminisme). No és que els diputats es qüestionin la posició fixada per la direcció, però van mostrar la seva preocupació per l'impacte que aquest debat pugui tenir en el partit enmig de la commoció pública per l'assassinat del Gabriel.

Controvèrsia d'Hernando

Al PP li van ploure crítiques no només per aprofitar la proposta de Ciutadans per endurir el seu propi text via esmena, sinó per l'actitud del seu portaveu a la capella ardent del Gabriel. Hernando va aprofitar les seves intervencions davant la premsa per demanar als partits que “reflexionin” sobre la presó permanent revisable perquè la llei "caigui amb tota la força amb què ha de caure sobre persones com l'assassina de Gabriel Cruz".

El dirigent popular va apostar per no esperar que el TC resolgui i va donar per mort l'acord tàcit amb el PSOE per frenar qualsevol debat fins que el Tribunal decideixi. Va al·legar que és una “excusa” d'alguns partits.

Notícies relacionades

El PP assenyala el PNB -promotor de la iniciativa en la legislatura anterior- com a responsable de donar vida al debat, i Cs per haver-la desbloquejat ara.

Units Podem veu amb bons ulls que el Govern central convoqui un referèndum sobre la presó permanent revisable perquè la ciutadania decideixi.