El debat de la presó permanent: tensió i vísceres

Els partits apel·len al 'cas Gabriel' i a altres successos truculents i obvien el debat jurídic

Les víctimes pressionen des de la tribuna, i les televisions el PSOE perquè canviï d'opinió

zentauroepp42519586 madrid 14 03 2018 politica el padre de diana qer y el de mar180315132017

zentauroepp42519586 madrid 14 03 2018 politica el padre de diana qer y el de mar180315132017

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Iolanda Mármol

Dur i visceral. Així va ser aquest dijous el debat al voltant de la pretensió del PP i Cs d'endurir la presó permanent revisable. Al mateix temps que Ana Julia Quezada declarava davant el jutge i la Guàrdia Civil donava detalls sobre el macabre assassinat del Gabriel, el Congrés oferia un espectacle vergonyós, amb una dreta fent servir sense embuts el dolor de les víctimes i la commoció social i una esquerra -i els nacionalistes- incapaç de defensar amb arguments jurídics i tècnics el seu rebuig a la figura punitiva, que pretén derogar.

Mitja hora abans que comencés el debat, van arribar els familiars dels assassinats més mediàtics, com el pare de Diana Quer, de Marta del Castillo o de Mari Luz Cortés, que van ser rebuts per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, abans d'accedir a la tribuna. Prèviament van tenir temps d'entrar en diverses televisions, per pressionar amb altaveu mediàtic inclòs, el PSOE perquè faci com Cs i passi d'oposar-se a la presó permanent a defensar-la.

Amb l'afegit que el partit taronja no reconeix haver canviat d'opinió, enmig de la guerra freda oberta amb el PP per l'electorat més conservador. Segons va destacar aquest dijous Albert Rivera, ells sempre van dubtar de la constitucionalitat de la presó permanent, per això defensen esperar que hi hagi un pronunciament del Tribunal Constitucional i mentrestant endurir l'accés al tercer grau.

Abraçades i reunions

Notícies relacionades

Rivera va rebre les víctimes. Els diputats del PP els van abraçar als ascensors i els van mostrar de diverses maneres el seu suport. I Rajoy es va reunir amb ells una mitja hora. Després, Juan Carlos Quer, que aquesta setmana s'ha reunit amb tots els partits, va assenyalar que “li consta” que, a partir d'ara, el tràmit serà “serè”. Tot al contrari del que ha passat al ple i fora del ple, on les esbroncades, els gestos desaprovadors i els crits de “fora, fora” es van repetir.

Al finalitzar, Rivera va carregar contra el PSOE per comparar Gabriel amb les víctimes d'ETA. La portaveu socialista, Margarita Robles, es va girar contra el PP perquè el seu portaveu els va demanar que miressin als ulls de les víctimes a l'hora d'oposar-se a la cadena perpètua. I les víctimes van carregar contra el PSOE, per “insultar-los” al denunciar que estan sent “manipulades”. Els uns i els altres van parlar de “vergonya”. Però sempre mirant a l'ull de l'altre.