EL LABERINT CATALÀ

Puigdemont prepara els seus fidels per anar a eleccions

zentauroepp42463889 una c mera de v deo grava la intervenci  del l der de jxcat 180310201032

zentauroepp42463889 una c mera de v deo grava la intervenci del l der de jxcat 180310201032 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico

La legislatura catalana continua a la corda fluixa 80 dies després de les eleccions que van brindar a l’independentisme una segona oportunitat. Els dos intents en va de forçar dues investidures inviables per la pressió judicial i el fracàs de l’entesa entre les tres forces que sostenen el procés  han tornat l’amenaça de nous comicis a les arenes movedisses de la política catalana. Junts per Catalunya ja no fa escarafalls d’aquesta opció i ERC no amaga la seva resignació, però els nervis creixen a dins i a fora del sobiranisme davant la hipòtesi d’un escenari que prolongui pràcticament fins a meitat d’any la intervenció de la Generalitat.

Qui sembla menys nerviós amb una eventual repetició electoral és Carles Puigdemont. Encara des de Bèlgica, l’expresident està movent tots els fils del seu conglomerat polític per deixar-lo a punt per concórrer a les urnes. Després de declarar divendres que uns nous comicis no serien una «tragèdia», el líder de ­JxCat ha proclamat aquest dissabte –via streaming en una reunió amb diputats del PDECat a Vilafranca del Penedès– que està «construint un moviment polític», cosa que dona a entendre que les seves intencions passen per desbordar les sigles que porten els postconvergents i crear una plataforma que giri al voltant de la més nova denominació de Junts per Catalunya.

¿Nou partit?

De fet, Puigdemont ha subratllat que «JxCat no és solament un grup parlamentari ni una candidatura electoral», i  ha demanat «unitat i generositat» per articular aviat aquest moviment. La crida ha sigut interpretada dins de JxCat de maneres contradictòries. Mentre fonts de la direcció puntualitzen que no seria un «nou partit», sinó un espai polític «transversal», membres de l’entorn de Puigdemont esbombaven a Twitter l’adveniment d’un «nou partit». Dirigents del PDECat, precisament, ja s’han plantejat en diferents conclaves la possibilitat de concórrer a les pròximes eleccions municipals amb el nom de Junts per... més el nom de la població.

Però els plans que té al cap  Puigdemont són per a unes autonòmiques i generen importants recels en el partit de Marta Pascal, com es va posar en relleu en una reunió que representants de JxCat i del PDECat van mantenir dimecres passat al Palau de la Generalitat. Segons fonts coneixedores de la trobada, en la cita JxCat va plantejar obertament al PDECat quin paper voldria jugar en cas d’unes altres eleccions. La marca de Puigdemont juga aquesta vegada amb un avantatge que no tenia abans dels comicis del 21-D: llavors necessitava el PDECat perquè el partit hereu de CDC comportava les subvencions i els espais electorals. Ara, en canvi, és Junts per Catalunya la que disposa d’aquesta opció.

En qualsevol cas, els uns i els altres són conscients que es necessiten. El PDECat disposa d’infraestructura de partit i arrelament territorial, mentre que JxCat és ara la marca de moda. Això no impedeix que alguns sectors del PDECat interpretin l’estratègia de Puigdemont i els seus fidels com una forma de passar comptes amb els actuals responsables del partit, els més temorosos d’arriscar-se a repetir els comicis després d’haver perdut el bloc independentista dos escons en els del 21-D. L’única sortida per evitar les eleccions seria que JxCat s’avingués a canviar per segona vegada de ­candidat.

Les mirades estan posades en Jordi Turull, però de moment l’exconseller es resisteix. I postular un aspirant sense comptes pendents amb la justícia tampoc garantiria l’aval de la CUP, que ja ha deixat clar que tot el que no sigui desobeir l’Estat suposa una claudicació davant el flagell de l’article 155.

La manifestació d'avui

De moment, el president del Parlament, Roger Torrent, va posposar el ple d’investidura de Jordi Sànchez amb el pretext del recurs que el candidat pres ha interposat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg. Un via d’estret marge, amb la jurisprudència a la mà.

Notícies relacionades

Davant aquest panorama, diversos actors independentistes com l’ANC i Òmnium han redoblat aquest dissabte la pressió sobre JxCat, ERC i la CUP perquè abandonin els carrerons sense sortida i plantegin un candidat a president viable i efectiu.

L’Assemblea portarà la seva pressió al carrer aquest tarda a les 17.00 hores amb una manifestació al passeig de Colom de Barcelona, amb el leitmotiv de formar Govern amb urgència.