REACCIONS

Artadi, a Tardà: "Els ponts no han de ser amb Iceta, però sí amb el socialisme"

La CUP veu "molt preocupants" les propostes del diputat d'ERC, ja que considera que només s'ha de dialogar entre independentistes

Colau lamenta que s'hagi plantejat l'acostament tan tard, però aplaudeix la iniciativa

Artadi ha afirmat que a la CUP no se l’ha de deixar-la de banda perquè representa a una part significativa de l’independentisme. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’article del diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés Joan Tardà publicat a EL PERIÓDICO, en què reclama acostar-se a Catalunya en Comú i al PSC, va provocar ahir reaccions de tot l’arc polític. Mentre que a  JxCat i la CUP ha generat més aviat rebuig, els comuns i el PSC han aplaudit la iniciativa malgrat considerar que «arriba tard» i és contradictòria.

La portaveu parlamentària de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va rebutjar de ple un acord amb el PSC: «Els ponts no han de ser amb Iceta, però sí amb el socialisme», va assegurar Artadi a Catalunya Ràdio en referència als votants del PSC, després de qualificar el líder del partit de ser «còmplice del 155».

Artadi va coincidir amb Tardà que cal eixamplar la base del sobiranisme, però va deixar clar que la «prioritat» és arribar a una entesa amb la CUP i no pas amb Catalunya en Comú Podem, perquè en la seva opinió, els anticapitalistes són una part «significativa» de l’independentisme. «La voluntat és incloure-hi la CUP», va insistir. En tot cas, la portaveu de JxCat va subratllar que l’acord amb Esquerra està «pràcticament tancat», i va emplaçar les forces independentistes a celebrar reunions a tres. Això sí, Artadi va insinuar que exploren que els comuns es puguin abstenir en una hipotètica investidura de Sànchez.

"Preocupació" de la CUP

La CUP tampoc va acollir bé les propostes del diputat republicà Tardà; al contrari, Carles Riera les va qualificar de «molt preocupants», ja que la seva formació considera que l’acostament de posicions han de ser cap a les formacions independentistes.

Segons va indicar el cupaire en una entrevista que va concedir a TV-3, el text de Tardà li havia provocat «perplexitat i moltíssima preocupació» per plantejar vies de diàleg «amb un PSC que ha aprovat el 155».

Riera també va censurar les declaracions fetes ahir per la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, i li va contestar que «la CUP vol tirar a la paperera de la història l’autonomisme». «Si la línia a seguir és la que proposen Tardà o Pascal, segur que no ens posarem d’acord, perquè la CUP no desitja fer autonomisme», va avisar el diputat antisistema, que va dir no tenir por a una nova convocatòria electoral i va deixar clara la postura de la seva formació: «El nostre objectiu és fer república».

Per contra, ERC va avalar les paraules del seu parlamentari al Congrés dels Diputats. El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, va considerar que l’article respon a la visió del seu partit i a la del seu líder, Oriol Junqueras, d’«ampliar la base». «El que diu Tardà és junquerisme pur», va sentenciar,abans de recomanar «la lectura de l’article en la seva integritat».

Colau: "A bones hores"

Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va celebrar la proposta de Tardà, tot i que va criticar que no s’hagi plantejat abans: «¿ara ho diuen?», va manifestar en declaracions a Onda Cero.«Arriba tard, però sempre és millor tard que mai, i creiem que aquesta és la via», va assenyalar, a la vegada que considerava que si la reacció hagués sigut abans s’haurien pogut evitar moments de gran tensió, com la que es va viure durant la declaració unilateral d’independència.

Notícies relacionades

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, també va valorar l’acostament d’ERC, però hi va apreciar «certa contradicció» ja que en aquest moment «l’aliat principal» dels republicans per a la formació de Govern és Junts per Catalunya, informa Roger Pascual. En uns termes semblants es va manifestar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va considerar que per poder establir «col·laboracions» amb ERC abans és necesari que aquesta formació decideixi «si el seu camí és el de la república de Brussel·les o el de la realitat de Catalunya». «Segons quina sigui la tria, les col·laboracions són possibles o no ho són», va afegir el líder socialista.

Segons el parer d’Iceta, «no té cap sentit buscar el PSC en aquest esforç» si no hi ha una rectificació per part de l’independentisme. «O (aquesta legislatura) és ben diferent de l’anterior i s’abandona la via unilateral i il·legal o no convalidarem aquesta opció», va insistir, malgrat veure amb bons ulls aquest acostament de Tardà.