INICIATIVA DE L'ANC

Dejuni pels polítics presos

Set activistes convocats per l'ANC s'uneixen per reclamar l'excarceració de Junqueras, Forn i els Jordis

La iniciativa va ser una idea impulsada pel seu expresident, Jordi Sànchez

anc

anc / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Uns set activistes dejunen des d'aquest dilluns en solidaritat amb els polítics presos. Convocats per l'ANC, s'allotgen al convent dels Caputxins de Sarrià (Barcelona), en una petita sala situada a la planta superior, acomodada amb matalassos a terra i una taula central en què reposa una gerra d'aigua. No es coneixien entre ells però durant aquests quatre dies asseguren que han format un equip, units pel mateix clam. 

"Vull esgotar els set dies màxims que ens deixen dejunar perquè la injustícia s'ha instal·lat en aquest país amb presos polítics i exiliats", explica amb la veu pausada l'Elisa, de 65 anys. "Han empresonat el poble català i aquesta protesta és la manera de fer alguna cosa més que anar a les manifestacions", afegeix decidida. "Un dejuni no és un sacrifici si estàs convençut", somriu.

La Lili, de 70 anys, coincideix amb els al·legats de l'Elisa. Cinc anys més gran que ella, explica que tots els activistes tenen entre 50 i 70 i que reben diàriament la visita d'un metge que els controla l'estat de salut. "És important moure's una mica perquè ens estem debilitant. Sortim a passejar i també ve gent a visitar-nos", explica satisfeta i amb el propòsit de complir la seva meta, tot i que confessa que el dejuni li afecta el son. 

El pioner d'aquesta iniciativa va ser l'expresident de l'entitat, Jordi Sànchez, que va demanar a la seva executiva que durant el seu mandat preparés un estudi sobre la possibilitat de tirar endavant una proposta d'aquestes característiques. En una carta enviada des de la presó de Soto del Real, i llegida en roda de premsa, agraeix als activistes aquesta actitud i apunta que "espera que no arribi mai el moment de fer una vaga de fam".

Visita de familiars dels presos

L'ANC de Cornellà ja va organitzar una acció semblant que va reunir uns 60 activistes. L'entitat sobiranista defensa que aquesta protesta es fa "per solidaritat, per dignitat i com a denúncia" i que amb això pretenen "denunciar la repressió política de l'Estat espanyol, que ha convertit en ostatges" els polítics independentistes empresonats i que "manté a l'exili" l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Meritxell SerretClara PonsatíToni Comín i Lluís Puig, a més de l'exdiputada cupaire Anna Gabriel, que és a Ginebra.

Familiars dels polítics presos han anat a visitar aquest dijous els dejunadors. La germana de l'expresident de la Generalitat, Montserrat Puigdemont, ha insistit que "hi ha drets que s'estan vulnerant a Catalunya" i ha assenyalat que "estan en deute amb tothom que es mogui" per l'excarceració i perquè els membres cessats del Govern "tornin". "Quan els presos siguin lliures, serem lliures tots", ha sentenciat.

També a la Model

El professor mallorquí Jaume Sastre, conegut per haver fet una vaga de fam de 40 dies el 2014 com a mostra de rebuig a les polítiques educatives de l'expresident balear José Ramón Bauzá, s'unirà aquesta setmana al dejuni. Els dejunadors aniran fent rotacions, i l'espai només permet que hi hagi set persones en el mateix termini. 

Notícies relacionades

L'elecció del local que acull la protesta no és fortuïta. Al convent dels Caputxins s'hi va celebrar el 1966 una assemblea de militants antifranquistes que va ser reprimida per la policia després de diversos dies de tancada. El membre del secretariat nacional, Ramon Messeguer, ha recordat que va ser un lloc "emblemàtic" fa 52 anys i que "ara també és un crit de llibertat".

La proposta s'ha estès a altres municipis catalans i de moment ja hi ha confirmació de l'inici d'un nou dejuni a l'antiga presó de la Model de Barcelona, en un pavelló de Tortosa i al monestir de Montserrat.