FULL DE RUTA

L'ANC demana un Govern que no obeeixi Espanya

L'entitat exigeix la implementació de la llei de transitorietat i que el nou Executiu controli la hisenda catalana, el poder judicial i la seguretat

zentauroepp41761139 180124113426

zentauroepp41761139 180124113426

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Mentre dirigents independentistes se sinceren sobre la declaració unilateral d'independència (DUI) i rebutgen que tingués un altre objectiu que el "simbolisme", l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) dona la "república catalana" per "proclamada" des del 27 d'octubre. En el seu full de ruta a dos anys vista, que se sotmetrà aquest diumenge a votació, l'entitat sobiranista insta l'encara no constituït Govern de la Generalitat que "prengui mesures per construir la república" i li demana que "executi normes i decrets que suposin avançar cap a la seva implantació" i fins i tot "acordar els terminis de separació amb l'Estat".

"L'Estat espanyol ha vulnerat impunement els drets humans i els drets dels pobles, i per tant, ha perdut tota la legitimitat a Catalunya", asseveren. Decidits a avançar cap al "procés constituent" de Catalunya, que veuen "seriosament frenat" després de l'l'1-O, els membres de l'ANC exigeixen que es posi en marxa la implementació de la llei de transitorietat i que el nou Executiu agafi un "poder efectiu i no dependent de l'Estat espanyol" en el que afecta el "finançament i el control de la hisenda catalana", el "poder judicial i la fiscalia" i la "seguretat dels catalans". 

Així mateix, volen posar en marxa debats sobre la construcció d'un nou Estat propi i entreveuen, aquesta vegada sense fixar terminis, que l'Executiu ha de convocar eleccions constituents, confeccionar la Constitució catalana i organitzar un referèndum per ratificar-la.

Agre suport als partits independentistes

Si d'un costat fan una crida a l'"apoderament ciutadà" per no deixar el procés en mans de les institucions i avançar en la creació d'"estructures d'Estat", d'un altre apel·len a la "unitat d'acció" entre formacions polítiques i organitzacions de la societat civil. L'ANC destaca que els partits independentistes "mantenen les limitacions i debilitats que el marc autonòmic al qual pertanyen els imposa" però els requereixen ser l'"instrument d'acció política al Parlament i al Congrés" per culminar el procés sobiranista. 

En l'escrit, l'ANC evita posicionar-se sobre les negociacions d'investidura i sobre com "restituir el Govern legítim". Això sí, asseguren "haver-se vist obligats a passar per unes eleccions il·legítimes", una cita electoral que bategen com "un nou plebiscit unilateral organitzat pel mateix Estat espanyol amb la clara intenció de fer-se seu el Parlament i el Govern" i denuncien una "campanya bruta amb suport a propostes unionistes i traves als independentistes".

Mobilització i "escalada judicial"

L'entitat també avisa que "mantindrà i intensificarà" la mobilització als carrers "de forma no violenta" fins que s'aconsegueixin els seus propòsits: l'excarceració dels "presos polítics", el retorn dels "exiliats", el "tancament" dels processos judicials oberts pel procés i el "reconeixement efectiu i legítim" de la república catalana. I no amaguen el temor d'una nova aplicació del 155: "No es pot tornar a aplicar ni políticament, ni socialment, ni operativament", censuren.

Notícies relacionades

Per primera vegada, l'organització planteja respondre amb una "escalada judicial" les causes obertes contra independentistes pel procés, contactant amb altres entitats per denunciar a instàncies internacionals els "atacs rebuts de l'Estat espanyol".

Els socis tindran aquest diumenge l'última paraula sobre el full de ruta. Després, hauran de convocar eleccions al secretariat nacional i renovar la meitat de la direcció, que s'ha vist implicada en nombrosos canvis per l'empresonament del seu ara expresident Jordi Sànchez i l'abandonament de part de la cúpula per concórrer a llistes electorals.