FULL DE RUTA

L'ANC debat el seu nou full de ruta decidida a "activar la república"

L'entitat sobiranista insta el nou Govern a "no dependre de l'Estat espanyol" i a exercir un "poder efectiu"

zentauroepp41761139 180124113426

zentauroepp41761139 180124113426

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

L'ANC sotmet aquest diumenge a votació el seu nou full de ruta amb una previsió de dos anys, després de l'incompliment del calendari pactat amb els partits independentistes de 18 mesos per culminar el procés. Tot i així, l'entitat està decidida a instar a implementar la llei de transitorietat perquè el nou Executiu català tingui un "poder efectiu i no dependent de l'Estat espanyol" pel que fa al "finançament i control de la hisenda catalana", al "poder judicial i la fiscalia" i a la "seguretat dels catalans". 

Mentre diversos dirigents independentistes se sinceren sobre la declaració unilateral d'independència (DUI) i rebutgen que tingués cap altre objectiu que el "simbolisme", l'ANC dona la "república catalana" per "proclamada" des del 27 d'octubre i entreveu, aquesta vegada sense fixar terminis, que l'Executiu ha de convocar eleccions constituents, confeccionar la Constitució catalana i organitzar un referèndum per ratificar-la.

Sobre el text inicial de l'entitat s'han presentat 118 esmenes, dues a la totalitat. Una, que ha sigut desestimada pels socis, va més enllà i demana que l'ANC sigui l'"agent estratègic principal" a l'hora de la marcar l'agenda política del Govern català, a qui vol instar a "fer efectiu el control del territori, exercint plena sobiranista i fent prevaler el marc jurídic republicà". 

Renovació de la cúpula

Notícies relacionades

L'entitat sobiranista renovarà la seva cúpula el 17 de març i elegirà un nou president, després que Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real des de fa més de quatre mesos, abandonés el càrrec per concórrer al 21-D com a número dos a la llista de Junts per Catalunya, camí que van seguir cinc membres més del secretariat nacional. L'abandonament dels seus càrrecs va generar crispació interna, fet que s'evidencia en la idea que una de les esmenes que se sotmeten a discussió és que els nous representants s'han de comprometre que "durant el seu càrrec i un any posterior a haver-lo ocupat no es presentaran per formar part de les llistes de cap partit per poder ser parlamentaris". Les candidatures es presentaran les pròximes setmanes i els actuals líders no podran renovar el seu lloc a l'haver esgotat el mandat de quatre anys.

Les disputes entre Junts per Catalunya i ERC per desencallar la investidura no han caigut bé als dirigents de l'entitat, que ja van mostrar el seu ressentiment d'haver-se quedat sense veu en aquestes negociacions i després del cop de porta a la seva proposta de llista única per concórrer a les eleccions seguint la "unitat d'acció" que reclamen als partits independentistes. L'ANC va enviar una carta a les seves bases assegurant que només reconeixeria Carles Puigdemont com a president, un postulat que han deixat al marge en el full de ruta sotmès aquest diumenge a votació. Per això, insisteixen en la necessitat de "mantenir i reforçar" la independència de l'entitat respecte als partits, alhora que els demanen posar en marxa un "procés constituent".